Backup er u.t.r.o.l.i.g. viktig, spesielt i mitt yrke hvor jeg har ansvar for å håndtere tusenvis av uerstattelige bildefiler for brudepar hver måned, og totalt flere hundre tusen bildefiler hvert år. Det er veldig mye data, mye som kan gå galt, og mye som til enhver tid skal holdes orden på og være backet opp på minst 3 forskjellige steder. Hvis noe skulle gå galt, som f.eks. harddisker som krasjer, tyveri, brann eller slikt, så skal også samtlige bildefiler kunne finnes igjen raskt og være identisk katalogisert og indeksert slik at jeg kan fortsette å arbeide akkurat der jeg stoppet. Dette er nok en utfordring for alle, og krevet at man setter seg inn i backup-rutiner og arkiveringssystemer. Men det er virkelig verdt det, og det er noe man som fotograf plikter å gjøre, synes iallefall jeg, og alle andre seriøse fotografer synes nok det samme også.

Netopp fordi det er så viktig at alt holdes orden på, og at alt skjer automatisk og feilfritt, så har jeg skaffet meg en Drobo! Denne lille geniale saken tar vare på alle dine bildefiler uten at du behøver å tenke over det, og fungerer som et slags usynlig hel-automatisk Raid-system, uten at du behøver å tenke på noe som helst. Bare plugg den inn og du er beskyttet mot harddisk-krasj. Det sistnevnte er du beskyttet mot fordi du kan sette inn opptil 4 harddisker inn i den, og Drobo speiler og lagrer litt av hver disk på hver eneste disk. Dette gjør at dersom en av harddiskene skulle feile, så sier bare Drobo ifra til deg (den kan tilogmed sende mail til deg) om at noe er galt, med en av diskene. Den klarer tilogmed å merke det før noe som helst skjer. Wow.

En Drobo er ikke en løsning på alt når det gjelder backup; en Drobo i seg selv er ikke en backup, det er bare en beskyttelse mot harddisk-krasj. Men å ha en Drobo eller to, eller tre som en del av ditt backup-system gjør alt veldig mye tryggere, og iallefall enklere enn både massevis av eksterne harddiske eller kompliserte raidsystemer. Jeg anbefaler Drobo på det aller varmeste til den som har viktige data å passe på!

Her er Cali Lewis, sin presentasjon av Drobo:

No tags for this post.