Hei på dere!

Her kommer en rett-ut-av-ovnen-fersk ‘spalte’ om alt foto-nerde-teknisk som jeg likegodt kaller Teknisk prat. For det er vel akkurat det det er. Men jeg vil også si noe om hvordan dette utstyret, ikke bare er sånn og slik i seg selv, men også noe om hvordan det lar meg utføre jobben min som fotograf bedre og mer effektivt. En del utstyr kunne jeg absolutt aldri vært foruten, og en del utstyr lar meg fange situasjoner som jeg ellers aldri ville ha kunnet fange.

Så jeg tror egentlig ikke på det uttrykket om at det ikke spiller noen rolle hva slags utstyr du har, at det kun er opp til deg selv som fotograf og bla bla bla.. Det er jo naturligvis til en viss grad sant, og du må jo alltid gjøre så godt du kan med det du har tilgjengelig. Det lar seg jo selvfølgelig også gjøre å ta veldig gode bilder med små digitalkameraer, men jeg har stor tro på at utstyret skal være der for å underlette jobben din og aldri begrense din kreative utfoldelse. Det beste utstyret er det som gjør at du ikke tenker på at du bruker det. Det bare er der, som en utvidelse av deg selv.


Canon EOS 1D Mark II

Dette kameraet har hjulpet meg igjennom mange situasjoner der ikke noe annet kamera hadde overlevd. Det er værbestandig, det tåler kulde og varme, regn, snø og det er nesten vanntett. Jeg kan praktisk talt derfor fotografere i pøsende regn og ikke bekymre meg i det hele tatt. Når du bruker dette kameraet med såkalte L-objektiver, så er du helt på den sikre siden. Disse er bygget etter de samme spesifikasjonene og er også forseglet mot regn.

Det tar 8,5 bilder per sekund. Hvis du bare trenger ett bilde så er vel ikke det så viktig? Jo flere bilder du tar, jo større sjanse er det for at du klarer å fange akkurat det øyeblikket der alt klaffet! Det betyr ikke at det er noe poeng i holde nede utløserknappen konstant, men når situasjonen først er der, da er det bare å fyre løs og sikre fine øyeblikk! Det er også bygget som en tanks, det veier 1 tonn og tåler å bli behandlet ganske røft. Ikke at det er noe poeng i å hive kameraet ditt i bakken og stå og trampe på det, eller bruke det som hammer eller slegge, (ikke så ofte iallefall) men det er fint å vite at kameraet er pålitelig, og at det ikke vil feile deg uansett hvor utfordrende situasjonen er.

Men alle kameraer kan slå seg vrang. Jeg tror det ligger i et kameras natur. De er ganske utspekulerte, må vite. I fjor sommer befant jeg meg noen meter fra et brudepar, midt under seremonien og plutselig dukker det opp svarte streker over alle bildene jeg tok. Etterhvert døde kameraet totalt. Det ville ikke engang slå seg på. Dette ville normalt være en situasjon som kvalifiserte til bruk av tilstanden panikk, men slik ble det heldigvis ikke. Jeg drar aldri til et bryllup med kun ett kamera. Aldri. Netopp av denne grunn, og fordi du aldri vet hva som kan skje. Jeg lever etter ordtaket ‘hvis noe kan gå galt, så går det galt’. Så jeg tar alltid med meg dobbelt av alt. Heldigvis!

Det har vært et meget godt kamera, selv om jeg har måttet levere det inn til service og bytte lukker og justere autofokus etc. Det har tjent meg vel, og var faktisk det første ordentlig proffe kameraet jeg kjøpte. Jeg skaffet meg det brukt fra en vg-fotograf, det var ganske slitt utenpå, men det er jo laget for å kunne ta ca 200 000 bilder og fremdeles fungere. Men nå er det på tide å bytte det ut og skaffe meg noe enda bedre. Jeg lurer på om det ikke blir et 1D mark III, nå som de har klart å fikse alle autofokus-problemene det hadde i begynnelsen.

Uansett, selv om det begynner å bli gammelt, så anbefales dette kameraet på det sterkeste og kan levere flott bilder nesten uavhengig av situasjonen du befinner deg i!

Her er noen flere kilder til info om dette kameraet:
The Digital Picture
Luminous Landscape
DP Review

No tags for this post.