Hei dere! Jeg har fått en del spørsmål om hvordan jeg håndterer backup av alle bildene jeg tar, og derfor tenkte jeg nå å dele mine backup-rutiner med dere.

Når du håndterer flere hundre tusenere av bilder hvert år, så sier det seg selv at det er viktig å ha kontroll på ting, og vite at bildene dine er sikre. Det er ikke nok å bare vite hvor du har bildene dine, og at de er katalogisert slik at du lett finner dem frem. Det er også viktig å ha det samme bildet flere steder, såkalt backup. Det mest sårbare, ustabile, usikre og ustødige elementet i prosessen med å lagre bilder, tror jeg må være harddisken. Det har vel nesten skjedd alle og enhver. Pang, og så ryker den. Harddisker blir mer og mer avanserte, men de er likefult utsatt for det å krasje. De blir større og større, men desto større risiko utgjør de når du lagrer enda mer på dem. Med mindre du har flere, med samme innehold.

Det aller viktigste når det gjelder backup er ikke hvordan du gjør det, hvilket lagringsmedie du bruker, eller hvor avansert du utfører alt sammen. Jeg tror det viktigste er at du har det samme inneholdet lagret på forskjellige steder, og det faktum at du i det hele tatt utfører backup regelmessig med et system du liker å bruke.

Som alltid, når jeg svarer på spørsmål eller skriver guider og deler kunnskap som dette, så er det ikke noen fasit. Jeg aner ikke hva som er best, eller mest riktig. Dette er kun hvordan jeg gjør det, og hva som fungerer bra for meg. Kanskje det også kan fungere for deg? Og hvis du gjør noe som du synes fungerer enda bedre, så del det gjerne med meg, slik at jeg kan lære av deg :)

Mitt motto er safety first. Alltid. Hastighet og effektivitet er også viktig, men det prioriteres alltid lavere enn sikkerhet. Å fotografere et bryllup på nytt er en ganske så ikke-eksisterende mulighet, så det er nok bedre å være helt ekstremt opptatt av sikkerhet og backup, enn å risikere noe så unødvendig som å miste bilder i en harddisk-krasj. Her er mine backup-rutiner etter en bryllupsfotografering:

Steg 1. Importere alle bildene med Photo Mechanic til to forskjellige disker samtidig. Både til min interne raske arbeidsdisk i Mac Proen, og til min eksterne databank Drobo. Denne lagrer alle data over flere forskjellige disker, slik at hvis en feiler så gjør det ingenting. Den er helt fantastisk.

Steg 2. Alle bildene blir for sikkerhets skyld værende på minnekortene helt frem til en tredje backup har funnet sted.

Steg 3. Gå igjennom alle bildene og fargekode samtlige med Photo Mechanic.

Steg 4. Hente frem min sekundære Drobo. Denne er helt identisk som min primære Drobo, og speiles en gang i uken slik at inneholdet er helt identisk på begge to. Denne lagres på et annet fysisk sted slik at den ikke er utsatt for tyveri, brann og slike ting. Den er også offline slik at den ikke er utsatt for evt. overspenninger på strømnettet som lynnedslag og andre uregelmessigheter.

Steg 5. De to Droboene speiles automatisk når de kobles til maskinen ved hjelp av det utrolig gode programmet SuperDuper.

Steg 6. Først nå kan jeg formatere minnekortene, ettersom alle bildene er lagret på tre forskjellige steder. I tillegg lagrer jeg bildene på DVD når redigeringen er ferdig.

Som enda et element i mitt kanskje maniske fokus på sikkerhet, er alt utstyr beskyttet mot overspenninger, underspenninger og strømbrudd. Tenk deg en situasjon der du sitter og jobber med mange bilder i Photoshop, eller kanskje du holder på å importere bilder fra flere minnekort, eller du flytter bilder fra en disk til en annen. Så går strømmen. Da kan du risikere å miste veldig mye data. Med mindre du har en UPS. Den gir deg mange verdifulle minutter til å avslutte og lagre arbeidet ditt, og til å slå av maskinen kontrollert ved strømbrudd. Den slår til og med maskinen av for deg, dersom du ikke sitter foran den når strømmen går. Anbefales.

Håper at denne informasjonen kan hjelpe noen der ute til å unngå å miste bilder i harddisk-krasj. Om dette blogginnlegget kun hjelper én eneste person, så var det definitivt verdt å skrive det.

No tags for this post.

 1. Tanja:

  Nice.. backup gir meg hodepine.. haha, jeg føler at det aldri blir sikkert nok, og når jeg tror jeg har funnet en bra løsning, så ombestemmer jeg meg hihi..

 2. Charlotte:

  Dette var utrolig bra og nyttig innlegg om backup som jeg absolutt lærte masse av å trengte å lese gjennom. Tusen takk for at du brukte tid på å dele dette med oss :)

 3. Dagrun:

  Her var det mye nyttig, ja. Hva koster en Drobo? (Får en i det hele tatt kjøpt det i Norge, eller bestilles det kanskje?)

 4. Hege:

  Takk for veldig gode tips!

  Her lagres det på to eksterne harddisker. Men har kuttet ut DVD’er. Men Drobo – det må jeg lese mer om!

 5. Tor-Ivar:

  Supert med gode tips! :)

 6. Steinar:

  Høres ut som bildene våres er i trygge hender ja… :D