Julie spør:
…hvordan klarer du å ta bilder av folk uten at de legger merke til deg?…

Et spørsmål som dukker opp i min innboks minst en gang i uken, handler om hvordan jeg går frem for å fotografere ubemerket. Det er muligens det oftest stilte spørsmålet jeg får, og derfor tenkte jeg det kunne være på sin plass med et lite innlegg om akkurat det. Som alltid er det jeg skriver ikke noen fasit, men det er min erfaring – og hva som fungererer for meg. Det er ikke sikkert det vil fungere på nøyaktig samme måte for deg, men jeg håper uansett at du kan dra nytte av det jeg skriver, og tilpasse det og bruke det på din helt egen måte, med din egen stil. Det hadde vært tøft ;)

For meg er det ikke noe alternativ; det har alltid falt meg mest naturlig å ta bilder av mennesker når de er i sitt eget element, og i sin egen sone. Når jeg fotografer folk så handler bildet like mye om omgivelsene personen er i, som kun personen selv. Dersom jeg forstyrrer, eller påvirker denne situasjonen så blir det, iallefall for meg, ikke et naturlig bilde lenger. Men man behøver ikke være helt ‘usynlig’ for å ta ubemerkede bilder. Man kan muligens sammenlikne dette med naturfotografer – dersom de rolig beveger seg inn i et område med løver eller ulver, er det ingen fordel å være helt usynlig. Da ville de blitt angrepet med en gang de lager en lyd og plutselig gjør seg til kjenne. Nøkkelen er å bli akseptert av situasjonen, og personene i den. Å bli så ‘vanlig’ og ‘godkjent’ at du til slutt går i ett med tapeten.

En stor del av dette handler om kroppsspråk. Du vil antakelig virke mye mer suspekt om du står på lang avstand og knipser (hvis folk ikke allerede vet hvem du er), enn om du går rundt blant folk med et smil og avslappet holdning. På denne måten viser du at du tilhører situasjonen og gjør deg selv ‘akseptert’. Når du er i et bryllup og naturlig nok ikke har anledning til å prate med alle gjestene, og gjøre dem trygg på deg, så må du kommunisere dette på en annen måte. Du må la dem lytte til deg med øynene. Ved å være bevisst på kroppsspråket ditt, og være klar over hva du signaliserer, kan du ta bilder uten at folk enser deg. Det handler ikke nødvendigvis om at de ikke skal legge merke til deg. Snarere tvert imot; at de istedet nettopp legger merke til deg, aksepterer deg, og ikke lenger tenker over at du er der og fotograferer. Du blir en naturlig del av bryllupet.

Her er en kort liste over tre viktige ting å tenke på for å fotografere mennesker i et bryllup, uten at de tenker over det:

1. Kroppsspråk. Ha en avslappet holdning, senkede skuldre, åpne armer og hender og en positiv fremtoning. Smil, og se folk i øynene og vis at du er en del av dagen. Gjør deg til kjenne, og vis tydelig at du er fotograf, og er der for å forevige bryllupsdagen. Folk vil selvfølgelig legge merke til deg, men de vil samtidig også akseptere deg, bli trygg på hvilken rolle du har, og etterhvert ‘glemme deg’.

2. Gå i ett med omgivelsene. Forsøk å passe inn så mye som mulig ved å kle deg som gjestene. Jeg bruker alltid svart dress og slips for å blende inn, og for å vise min respekt overfor bryllupsdagen og brudeparet. Jeg synes det er så trist å se fotografer som går i olabukse og slitte hverdagsklær i bryllup. Et bryllup er høytidelig, og hvordan du kler deg viser hvor mye du bryr deg om netopp dette.

3. Visualiser det hele fra gjestenes synsvinkel. Hva skal til for at du blir en figur som de ikke behøver å tenke så mye på? Lær deg bryllupsdagens rytme, og forsøk å forutse situasjonene. Hvis du allerede antar hva som kommer til å skje, kan du være der og ta bildet, uten å måtte løpe og stresse, og tiltrekke deg masse oppmerksomhet på veien. Forsøk å hele tiden gå rolig, lett og stille, og ikke gjør raske bevegelser.
Kort sagt: Vær et minst mulig forstyrrende element, og mest mulig positivt bidrag til dagen.

 

Comments are closed.