Som selvstendig næringsdrivende så jeg et behov for å ha et nettverk av profesjonelle fotograf-kolleger som man kan stole på. Et nettverk for å dele kunnskap, lære av hverandres feil og suksesser, hjelpe hverandre når vi trenger hjelp, og løfte hverandre opp ved å være kolleger istedet for konkurrenter. I tillegg er det fint å kunne anbefale andre dersom man selv er booket, og raskt spørre om en kollega kan steppe inn dersom man skulle bli forhindret fra å møte opp til et oppdrag ved sykdom eller andre uforutsette hendelser.

Fotografklubben er et slikt sted.
Det er et nettverk for profesjonelle fotografer med den rette innstillingen: Du er interessert i å hjelpe andre, støtte andre, dele med andre og du er positiv og en god kollega for andre å ha rundt seg. Ettersom miljøet er basert på pålitelighet, tillit og innebærer det å kunne anbefale andre medlemmer til kunder, er det visse medlemskriterier. (Som du finner på nettsiden.) Av samme grunn er medlemskap kun ved invitasjon fra eksisterende medlemmer, netopp for å sikre at alle medlemmene er folk vi kan stole på.

 

 

De fire grunnpilarene bak Fotografkluben er som følger:

Dele.
Ideen bak det å dele med andre, er at ved å dele oppnår vi en vinn-vinn situasjon, fordi andre også vil dele sin kunnskap med deg. Vi får også en synergi-effekt hvor resultatet blir større enn summen av delene og man skaper noe nytt som man ikke kunne skapt på egen hånd. Nye muligheter, nye ressurser, nye venner, nye ideer og ny kunnskap. Noen tenker at man har en “kake” med kunnskap og jo flere biter en gir bort, jo mindre blir kaken. Jeg tenker at kaken blir større og større for hver bit du gir bort, fordi ved å gi så skaper du så mye mer enn du gjør ved å kun beholde bitene selv.

Lære.
Når vi deler kan vi også lære av andre. Både andres feil, og andres suksess. Vi kan høre om hva som har fungert for dem, hva som ikke fungerer for dem og på den måten bli inspirert til å finne vår egen vei. Dette er ikke på noen måte det samme som å kopiere andre, det virker kun mot sin hensikt. Dette er for å lære hvordan vi bedre kan tråkke vår egen sti, og hvordan vi selv kan prøve, feile og lære. Kanskje vil vi også holde workshops for hverandre og hvis det er interesse for det også invitere folk fra andre steder og andre land til å komme å prate. Fotograklubben er som sagt av fotografer og for fotografer, så vi finner sammen ut av hva vi har lyst å gjøre.

Hjelpe.
Jeg får selv ofte mailer fra mennesker som lenge har drømt om å bli fotografer, men som sliter, ikke tror på seg selv og ikke tror at det kan la seg gjøre. Når de så endelig har manet seg opp og tatt kontakt med diverse fotografer for å spørre om litt tips og råd, har de kun fått stygge og nedtrykkende svar tilbake, og ikke noen hjelp overhodet. Dette er et resultat av at disse fotografene føler seg truet, og føler at dersom de deler eller hjelper så kanskje de hjelper fienden. De har et verdenssyn basert på knapphet og sjeldenhet, istedet for å se på verden som et sted av overflod av ideer, tanker, vennskap og muligheter som vil åpne seg når en hjelper andre mennesker. Vi er alle på hver vår egne lille vei i livet, og selv om vi tilfeldigvis jobber innenfor samme sjanger gjør ikke det at vi nødvendigvis blir konkurranse for hverandre. Istedet for å se på hverandre som trusler, hva med å heller se på hverandre som hjelpere, og springbrett som sammen kan få til nye, bedre og større ting!

Løfte.
Fotografklubben handler ikke om å gi, dele, og hjelpe alle andre og ikke få noe tilbake. Det handler ikke om å gi fra seg ting og tape på det. Det handler ikke om snillisme. Det handler om at alle parter vinner. Det handler om vinn+vinn. Det handler om at du får noe og gir noe: ideer, kunnskap, inspirasjon, tanker, motivasjon, energi, fellesskap og hjelp. Men det gjelder alle som er med – alle må bidra.
Og ved at alle bidrar skapes synergien som gjør at vi kan oppnå muligheter som vi ikke kunne klart hver for oss, alene på egen hånd.

/

/

**Oppdatering november, 2011**
Fotografklubben er nå et nettverk for profesjonelle fotografer som ønsker å hjelpe hverandre, og være kolleger istedet for konkurrenter.
Kriterier for medlemskap finner du på den offisielle nettsiden.  **NB: Medlemskap er kun ved invitasjon fra eksisterende medlemmer.**

PS: Dersom du ikke er profesjonell fotograf, men allikevel ønsker å være med i et forum der du kan prate med andre foto-entusiaster i et positivt miljø,
bli medlem av FotoklubbenKlikk her for å komme dit.

 1. Tanja:

  Se der er katta ute av sekken;) eller hva man sier.. dette blir det spennende å være/følge med på.. Go Henrik

 2. Fotograf Christine Wendelborg:

  Bra initiativ Henrik! :)

 3. Moniek:

  Very cool! I’m in!
  Fin logo med glade farger!

 4. ingrid:

  Så positivt initiativ! det hørtes kjempespennende ut!:) er denne klubben kun for de som jobber som fotografer,eller for oss som bare tar bilder på hobbybasis også? hmmm..

 5. Henrik:

  Tanja, Christine, Moniek og Ingrid! Tusen takk for det! Kjempeglad for at dere er så støttende og positive! Setter meget stor pris på det! Ingrid: Klubben er for fotografer på alle nivåer, det viktigste er innstillingen og ønsket om å hjelpe og dele! Alle kan bidra, enten de tar bilder på hobbybasis eller som et levebrød :)