Hei på dere! Tenkte jeg skulle dele et raskt, lite og smart fototips med dere!

Hvis du, som jeg, bruker objektiver med blender under 2.8 så vil du ha stor glede av dette tipset! Det hadde iallefall jeg!
Mattskiven, som er en del av det du ser igjennom når du fokuserer med kameraet ditt, er en liten plasbrikke som sitter inne i speilhuset. Denne avgjør hvordan bildet ser ut når du titter inn i søkeren, men påvirker naturligvis ikke selve bildet som blir tatt.

Standardmattskiver som følger med kameraet når du kjøper det, er nesten alltid laget for objektiver fra 2.8 og oppover, og derfor viser det også bildet slik det ville sett ut dersom du hadde satt på en 2.8 eller oppover type objektiv. Dette er jo vel å bra for slike linser, men hva skjer dersom du setter på et objektiv med 1.2 eller 1.4? Jo, med standard mattskive vil du da ikke se noe særlig forskjell i dybdeskarphet, det blir faktisk som om du hadde satt på en tilsvarende linse med F 2.8. Og det er jo litt dumt?

Løsningen er å kjøpe en mer spesialisert mattskive, som er tilpasset det du oftest bruker kameraet ditt til. Jeg bruker som regel 1.2 objektiver og kjøpte derfor mattskiven Canon EG-S for min 5D mark II. Når jeg nå titter inn i søkeren så ser jeg bildet slik det blir med en gang, og det er ekstremt mye enklere å fokusere manuelt! Den eneste ulempen er at den ikke er noe særlig å bruke med objektiver over 2.8, da søkeren kan bli veldig mye mørkere enn ellers på de blenderåpningene.

Mattskiven er ganske så lett å installere. Du kjøper den, tar ut bruksanvisningen og leser den veldig nøye. Du tar kameraet ditt, tar av lokket og finner frem den lille tappen som sitter rett under den røde prikken, og bruker den medfølgende lille minitangen til å åpne denne og tar ut mattskiven som er der fra før av. Deretter tar du ut den nye mattskiven veldig forsiktig med tangen (hvis du kommer borti skiven med en finger kan den bli ubrukelig, den er ekstremt sensitiv for slikt), og setter den på plass i kameraet og lukker igjen. Husk å lese bruksanvisning nøye.

Du kommer til å bli kjempefornøyd med resultatet! Lykke til :)

 1. Drea:

  Ah, smart! Takk for tipset! Jeg er VELDIG glad i stor blender, og bruker ofte større blender enn 2.8. Igjen; takk for tips!

 2. Charlotte:

  Takker for tips. Denne ble bestillt på lørdag. hehe

 3. Henrik:

  Bare hyggelig!! Skal blogge flere fototips etterhvert, hvis det er noe jeg kan som ikke alle andre kan allerede da.. Det vet jeg jo ikke helt. Men bra hvis dere kan få nytte av det!

 4. Eivind:

  Veldig spennende, må prøve denne. Men hvordan vil den oppføre seg på Sigma 70-200 f2,8 tror du?

 5. Henrik:

  Hei Eivind! Hmm.. det kan hende at det vil bli litt for mørkt på Sigmaen din ettersom den er F2.8.. Men jeg vet ikke, mattskivene er laget for 2.8 og større blender, så du kan jo prøve og se :)

 6. Pingback: Selektiv fokus « Ernst Viknes fotoblogg

 7. Pingback: Møkkavær « Photographer Benedikte Bull

 8. Pingback: Selektiv fokus | Ernst Viknes fotoblogg