…så tar jeg ofte portretter for forskjellige blader og aviser som f.eks Obos-bladet og Det Gode Liv. Jeg synes det er kjempespennende å møte så mange forskjellige typer mennesker, i forskjellige stadier av livet, med forskjellige historier, bakgrunn og syn på livet. Jeg lærer alltid så mye hver gang jeg er ute og møter ett menneske jeg ellers aldri ville ha møtt, det er ganske så fantastisk! Når jeg tar journalistiske portretter, gjerne til portrettintervjuet og slikt, så forsøker jeg å fange en liten bit av personligheten deres med kameraet mitt, og vise dem fra sin egen naturlige side, eller slik de ønsker å posere og fremstå på bildet. Det blir jo også på en måte å vise deres naturlige side, ettersom det er slik de faktisk er- at de poserer.

Det er veldig spennende og det finnes så utrolig mange utallige måter å gjøre dette på, så jeg gleder meg hver gang. Iblandt leser jeg hele intervjuet om personen på forhånd, googler dem og lærer så mye jeg kan om dem, slik at bildet reflekterer min oppfatning av personen. Andre ganger lar jeg være å vite noe som helst om personen, og baserer alt på hva slags inntrykk jeg får der og da. Jeg liker best å bare improvisere og ta det på sparket, akkurat som med bryllupsfotograferingen min. Jeg synes det blir mest naturlig. Og jeg tror at jo mer naturlig og avslappet folk er, jo mer naturlig og avslappet blir bildet.

Av alle fotografene i hele verden er det 3 vidt forskjellige fotografer som jeg synes er best av alle sammen. Det er den norske Agnete Brun, som jobber i Magasinet, Dagbladet (som er 99% av grunnen til at jeg kjøper Dagbladet hver lørdag) Hun er vel nesten alene årsaken til at jeg begynte å interessere meg for foto og journalistiske portretter i det hele tatt, og kanskje grunnen til at jeg jobber som fotograf i dag. Jeg har alltid sett opp til henne, og bildene hennes gir meg total bakoversveis den dag i dag. Hun er helt ekstremt bra.

Annie Leibovitz er den andre av de 3 som jeg også virkelig ser opp til. Jeg har ganske nylig kjøpt og fått bøkene hennes, A photographers life, American Music og At Work. Hun har sin helt særegne stil, og hvert bilde kan jeg stoppe opp og se på i 15 minutter, de er så utrolig stemningsfulle, givende, atmosfæriske og dyktig utført. Veldig inspirerende.

Henri Cartier-Bresson er min inspirasjonskilde nr. 1 både innen portretter og reportasjebilder. Hadde det ikke vært for at det finnes bilder av ham der man tydelig kan se at han faktisk har to armer, to ben og typisk homo-sapiens ansikt, med de karakteristiske øynene, ørene og munnen, så ville jeg ikke trodd han var menneske. Måten han inkluderer og balanserer bruken av geometri, linjer, lys, uttrykk, tidløshet, komposisjon og liv, samtidig som alt er fanget i ett eneste avgjørende øyeblikket, er, iallefall for meg, helt eksepsjonelt.

Det var kanskje litt dumt av meg å nevne alle disse utrolige fotografene før jeg blogger mine egne bilder, det blir veldig å hoppe etter Virkola føler jeg..
Jaja, her er iallefall noen av portrettene jeg har tatt hittill i år for forskjellige aviser og blader :)

Malika_Makouf_Rasmussenmaral_houshmandobos_betty_00103-EditAbdullah_Alsabeehg_00027-EditHamzeh-Vaezi_00108-EditBenedicte_Bendiksen_00013-EditPiraachanna_Kugathasan_00026-EditErik_Arntzen_00091-Edithakeem_aliSara_Rasmussen_00034-Editmahmona_khan__00056anette_00234joacim_westby_lubna_jaffery_fjell_00069-Editsimon_strumse_00015-Edit

No tags for this post.

 1. Fröken K:

  Superflotte portrettbilder. Jeg synes du er den beste jeg. :) Og selvsagt de andre du skriver om også. ;)

 2. Jeanette Jess1:

  Så utrolig flotte portretter, blir bare sittende å beundre ;o)
  Har du ett favorittobjektiv du bruker på slike oppdrag?

 3. Ruben Hestholm:

  Kjempe portretter du viser her!

 4. Anne:

  Tusen takk for at du la igjen ett lite spor i bloggen min, hvis ikke hadde jo jeg aldri funnet frem hit vettu, og det ville jo vært utrolig trist :-)

  Sett vel og lenge jeg nå, både på den ene og den andre siden, utrolig mye spennende du, og det værtste er at jeg faktisk fikk lyst til å gifte meg igjen du, he he

  Håper å finne tilbake hit da, for sikkert mye for en superamatør å lære, og kunnskap er jo som kjent ikke en tung bør :-)

 5. Henrik:

  Tusen takk for det alle sammen, kjempesnilt av dere! :) Jeanette: Favorittobjektivet mitt over alle andre objektiv er 50mm, jeg elsker det utsnittet, spesielt for portretter. Anne: Hehe, så utrolig koselig at du fikk lyst til å gifte deg igjen, bare å si ifra så stiller jeg opp med kamera! Hehe :)

 6. Tanja:

  Alle 3 fotografer du nevner er knallbra, jeg vil bare legge til en favoritt jeg har.. deg;)
  jeg digger stilen din, kvaliteten på bildene, den journalistiske fremgangsmåten, og din personlige stil, både i bilder og innlegg.. you rock.
  super flotte bilder, og jeg har faktisk lurt litt på hva du tar bilder av utenom bryllup. Nå fikk jeg tilfredsstilt den nysgjerrigheten :)

 7. Henrik:

  Tusen takk for de utrolig snille ordene, Tanja.. Veldig inspirerende å høre :)

 8. Drea:

  Må si meg enig med Tanja; du er rågod. :)