Året rundt mottar jeg en jevn flyt av spørsmål fra mange hyggelige mennesker. Det kan dreie seg om rent tekniske ting som hva slags kamera og objektiver han eller hun bør kjøpe. Det kan handle om tips til fotografering i sterkt sollys – eller innendørs uten lys, hvor album bør bestilles fra og hva slags kamerabag jeg bruker. I det siste har jeg derimot fått en del spørsmål fra folk som lurer på om jeg har noe tips til gode bøker om foto. Og det har jeg.

Jeg leser mange bøker. Eller, det vil si, lytter til mange bøker. Jeg foretrekker av en eller annen grunn lydbøker over papirbøker. Det blir liksom mer som et foredrag; en mer naturlig måte å lære på, enn å stirre på masse små bokstaver av blekk. Men, hver sin smak. Jo, det jeg vil si er at bøker er viktig om du er interessert i å lære. Internett, blogger, twitter, fjes og tumblr og alt dette her er rask kommunikasjon og rask kunnskap. Det er jo vel og bra, og har definitivt sine fordeler. Men bøker er som en god gammeldags restaurant i motsetning til fastfood. Solid, stabil og sakte kunnskap, som varer. Det kreves enn viss forventet levetid på kunnskapen for å rettferdiggjøre å faktisk trykke den. Tror jeg.

De tre boktipsene jeg vil komme med her gjelder naturlig nok sjangeren fotografering og det å være fotograf. Jeg kan jo godt anbefale romaner og påskekrim også, denne her er forøvrig en av mine favoritter, men på det området finnes det veldig mange mer kvalifiserte enn meg. Ok, her er bøkene:

1. Inspirasjonsbok: Henri Cartier-Bresson, The Man, The Image & The World: A Retrospective

Henri Cartier-Bresson er en fotograf i en klasse for seg selv. Han har et unikt blikk på verden, en stil i en optimal blanding av surrealisme og realisme, og det lille ekstra. Det er han som gjorde at jeg ble helt oppslukt av fotografering og spesielt sjangeren reportasje. Han fanger menneskene slik de er, men samtidig med sitt synspunkt; han setter sine egne små kommentar på verden med kameraet sitt. Helt fantastisk. Det er mange som har prøvd å sette ord på hva som gjør ham så bra, men jeg tror ikke at det finnes ord for slikt.

2. Fototeknikk: Kenneth Kobre, Photojournalism: The Professionals’ Approach

Jeg har ikke så veldig mange teknikkbøker å anbefale, men denne er et unntak. Spesielt siden den ikke bare har tunnelsyn på selve kameraet og ren fototeknikk, men fordi den handler mer om hva du fotograferer og hvordan. I en større sammenheng – der hvor etikk, helhet, hensikt og mening spiller inn. Fotobøker hvor selve kameraet står i sentrum er jo vel og bra når du er helt nybegynner, men man må bokstavelig talt ‘løfte blikket’ og fokusere på hva man tar bilder av, og ikke bare se seg på blind på ren kamerateknikk, raw og jpeg, linser og minnekort. Kameraet er bare et verktøy, en pensel i et maleskrin. Denne boken er forøvrig pensum på fotojournalistikk på HiO. Med god grunn.

3. Business: Stephen R. Covey, The 7 Habits of Highly Effective People

Dette er ikke en cheesy selvhjelpsbok for å bli mer effektiv på jobben. Selv om det kanskje høres sånn ut på tittelen. Covey burde egentlig satt en litt annen tittel på denne boken synes jeg, for den kan lett mistolkes. Tvert imot er dette en veldig viktig bok for alle som vil drive bedrift, og for alle som vil gjøre noe i det hele tatt. Den tar for seg syv viktige punkter på hvordan vi kan leve bedre. Rett og slett. Den handler om hvordan verdier, basert på prinsipper er viktigere enn populære sosiale koder – uansett tidsalder. Om hvordan vinn+vinn situasjoner skaper synergi og økt verdi for begge parter. Den forteller hvordan du lettere kan prioritere det som er viktig for deg i hverdagen din, slik at du aldri lar uviktige ting komme foran de viktige tingene i livet ditt. Det er en meget god bok som jeg vil anbefale alle å lese.

Siden alle innlegg er morsommere med et bilde til, så tenkte jeg hvorfor ikke vise frem hvor flink jeg er til å dekorere. For det er jeg veldig flink til. Jeg kjører art nouveau shabby-daddy chic og pynter ofte med nøtter, blader og dachser. hehe. Og jo, happy halloween :)

 1. Christine Wendelborg:

  Kjempebra tips! Skal definitivt sjekke ut den siste boka!

  P.S. Imponerende dekorskills!

 2. PhotoMo:

  Hei Henrik! Takk for bibliotek opplysninger! Skal selvfølgelig lese det du anbefaler, har lært masse av det du har anbefalt før! Gleder meg!

 3. Fotograf Jan Ivar Vik:

  Takk for tipsene. Nå er det vel dachs for å lese litt ;)

 4. Heidi Klingsheim:

  Her var gode tips! :) Jeg er også imponert over stylishen på bildet! Herlig – det funka jo veldig bra! :)

 5. rachel:

  ja…her var det julegavetips til mr ruben.
  takk!
  stylingen din var meget bra!

 6. Henrik:

  takk for det alle sammen! Nå er det definitivt dachs for å lese litt, Jan Ivar! Hehe ;) tøft