Du skal ikke tro at du er noe. Du må ikke tro at du kan få til noe. Du kommer til å feile. Det går ikke. Du er ikke noe.
Kjenner du igjen de ordene? Det er ikke alltid de kommer fra andre – ofte klarer man helt fint å si dem til seg selv.

Jeg får det ikke til. Jeg klarer det ikke. Jeg tør ikke. Jeg kommer til å feile. Jeg er en eneste stor feil.
Er det ikke rart hvordan vi tar feilene våre personlig? Vi gjør en stor feil, og med ett er vi en feil.

Det er ikke noe spesielt med meg. Det er ikke noen plass for meg. Det er så mange andre der ute. De er alle bedre enn meg.
Vi sammenlikner oss selv med alle andre, før vi kan angi vår egen verdi. Vi kveler vår egen fremgang lenge før vi har forsøkt.

«Livet mitt har vært fylt av forferdelige hendelser, hvorav flesteparten aldri egentlig fant sted.»
– Michel de Montaigne

Det eneste som står i veien for oss selv, er nettopp oss selv. Jeg får veldig mange mailer fra mennesker som ønsker å følge drømmen sin, og gjøre det de egentlig har lyst til her i livet. Men de tror ikke på seg selv. De tror ikke at de klarer. De føler ikke at de er verdt noe.
Jeg vet nøyaktig hvordan det er.

Men uansett hvor mange milliarder mennesker det er i verden, så finnes det kun 1 stk. av akkurat deg.
Kun du har ditt fingeravtrykk, ditt dna, dine tanker, ditt verdenssyn, din fremtoning og dine talenter.
Faktisk så synes jeg ikke bare du skal bruke egenskapene og talentene dine for din egen skyld. Jeg synes du skylder verden det.
Ingen andre kan bidra med nøyaktig det du kan, ingen andre kan være deg.
Det beste bidraget du kan gi er å være ett hundre prosent deg.

Å gjøre feil er helt nødvendige steg på veien mot målet. Ikke unngå feilene, ønsk dem heller velkommen og lær av dem.
Du er ikke en feil, selv om du gjør en feil. Prøv deg frem, se hva som fungerer, hva som ikke fungerer, og gå videre.
Og du behøver ikke vinne over janteloven, du behøver bare å bekjempe den hver eneste dag.

Livet går så utrolig fort forbi, ikke la verken misunnelige folk eller destruktive tanker og tvil begrense deg.
Om du trenger litt hjelp, send meg gjerne en mail, så skal jeg hjelpe deg så godt jeg kan.

Hva er drømmen din? Har du tenkt å følge den? Fortell gjerne din historie i kommentarfeltet under.

 

.
PS: Hvis du likte dette innlegget, blir jeg glad hvis du klikker ‘liker’ på siden min her:

 1. Ann Sissel:

  Så utrolig vakre ord! Og så sant!
  Ønsker deg en fortryllende fin helg!

 2. Henrik:

  Tusen takk for det, Ann Sissel! Glad for at du liker dem! Ha en strålende fin helg du også!

 3. Camilla Moe Rødven:

  Nydelige bilder! Så kjekt å dele samme lidenskap!:) Viktig tema du tar opp.

 4. Mette:

  Kjempeflott innlegg, Henrik! Jeg får høre de ordene veldig ofte, både fra meg selv og andre, men det er viktig å ha troen på seg selv. Så lenge man har det, er det bare til å jobbe mot målet, så går det som regel helt fint. :)

 5. Henrik:

  Camilla: Tusen takk for det! Mette: Jeg er helt enig med deg, troen på seg selv er ekstremt viktig å ha, igjennom alt!

 6. Fotograf Benedikte Bull:

  Elsker dette innlegget. :)

 7. Tina Rekdal:

  Du er like inspirerende og flott som vanlig, Henrik!
  Vi skulle hatt flere fotografer, og ikke minst flere mennesker som deg tror jeg. For maken til ydmyk og medmenneskelig fyr tror jeg aldri at jeg har sett maken til :)

  Når jeg opplever sjalusi eller vanskeligheter rundt foto som har med nettopp dette å gjøre tenker jeg at flere burde hatt din innstilling! Det at du er så åpen og ærlig om dine metoder og alt du har å lære bort, i stedet for å være som mange ofte er – egoistisk og redd for at noen skal stjele din stil eller ide.

  Håper du aldri mister den egenskapen! :)

  Klem fra Tina Rekdal :)

 8. Lotte:

  Hei, Henrik.
  Fant denne siden gjennom Googlesøking. Må si jeg fikk litt gåsehud sammen med mange gode tanker da jeg leste dette du skrev over. Du har rett i alt her. At man alltid skal tro på seg selv uansett hva andre måtte si og mene. At det kun finnes en av hver av oss som gjør oss unike. Har en stor drøm om å bli en god fotograf, og du vekket noen tanker og ideer i meg her. Du virker som en veldig bra person med flotte egenskaper, slik du fremstår. Nå skal jeg nysgjerrig titte videre innom resten av bildene og sidene dine her. Det jeg har sett hittil har vært alldeles nydelig! :) Ønsker deg en flott dag og varmt lykke til med fotograferingen! Vh, Lotte :)

 9. Angelie Hafzullah:

  Inspirerende og oppmuntrende ord fra en dyktig fotograf!

 10. Henrik:

  Tusen tusen tusen takk for alle de snille, vennlige og godhjertede ordene deres :)

 11. Vibeke:

  Hei, henrik!

  Jeg er en voksen dame som har blitt fullstendig hektet på fotografering. Jeg skviser lærdom om temaet inn i hodet innimellom egne barn og fosterbarn og et utall dyr som krever sitt. ;-)

  Jeg får ikke lenger lest romaner eller noe annet, for jeg grabber konsekvent etter fotobøkene. ;-)

  Nå har det til stadighethet dukket opp folk som vil at jeg skal fotografere dem, barna og bryllupet…..og prestasjonsangsten har litt å ta næring ifra. Jeg er ikke så teknisk flink at jeg har lett for å trykke på de rette knappene når jeg må.

  Så min hendvendelse til deg, Henrik, er fordi jeg trenger en guru. ;-) En som vil dele sin kunnskap og som jeg kan spørre om ting som dukker opp angående foto. Selvfølgelig med stor respekt for at ditt liv er travelt også.

  Jeg undrer meg egentlig over at jeg gjør dette, for jeg er ikke av den pågående typen. Men dine ord traff meg, da jeg tenkte at her er en fyr jeg skjønner språket til, langt utover det fotografiske.

  Mvh Vibeke Steen, Sandnes

  • Henrik:

   Hei Vibeke!

   Takk for den utrolig hyggelige kommentaren din!
   Jeg så den først nå, de kommer ikke automatisk til meg.

   Gøy å høre at du er blitt så glad i fotografering!
   Inspirerende med så sterk foto-interesse :)
   Send meg gjerne en mail, så kanskje jeg kan hjelpe deg videre!
   Hilsen Henrik :)

 12. Irene:

  Hei Henrik.

  Jeg må bare si at du virkelig inspirerer meg. Jeg tar masse bilder hverdagslig. Jeg ble ikke noe mindre hektet over å ta bilder etter å ha sett bildene dine.
  Jeg kommer til å følge deg videre :)

  • Henrik:

   Hei Irene :)
   Tusen takk for det! Veldig hyggelig å høre at jeg inspirerer deg!!
   Koselig at du følger meg videre :)

 13. Tone:

  Hei. Det var veldig oppmuntrende å lese om å følge drømmen! Har i høst startet opp som portrettfotograf med eget firma og studio, og det er Virkelig skummet! Elsker å ta bilder og elsker å leve ut drømmen, men det er veldig vanskelig å ikke la «jante» ta over – Så takk for oppmuntrende ord!! Skal absolutt følge bloggen din:))

 14. Christine Fagg:

  Jeg har funnet ut at jeg vil prøve meg på en foto «utdannelse» og følge drømmen om å ta fantastiske bilder for å kunne uttrykke meg selv. Men med en liten gutt og en baby på vei er det ikke bare bare å få tid til utdannelse. Og det hjelper heller ikke med skeptiske foreldre og venner som mener at det er jo så vanskelig å jobbe som fotograf. Jeg vil bare prøve meg og se om det er noe for meg, hvem vet det kan jo hende jeg er fantastisk.
  Jeg syns dette var et inspirerende innlegg og er glad jeg leste det. Takk!
  Har du noen tips til en travelt opptatt småbarnsmamma som trenger et lite kick start?

  • Henrik:

   Hei Christine!
   Så flott at du vil ta deg en fotoutdannelse og bli fotograf! Jeg heier på deg!
   Gratulerer så mye med både en liten gutt og en bitteliten baby :) Så koselig!
   Det er helt greit at venner og familie er skeptiske, de ønsker bare at du skal ha det bra, og ikke gå på en smell. Og det er forståelig, foto-markedet er mettet og det er beinhard konkurranse.

   Men man skal alltid være kresen med hvilke råd man følger. Hvis det er foto som brenner i hjertet ditt, og det er det du virkelig ønsker å gjøre, er villig til å jobbe ekstremt hardt og dedikere mye tid og ressurser til det, så skader det aldri å forsøke. Det er som Seth Godin sier i sin bok «Poke the box» at man må være litt som barn; finn frem ting, prøv dem på ulike måter, ikke vær redd for at de skal gå istykker. Aldri være redd for å prøve.

   Så lenge du gjør det på en ansvarlig måte, som ikke gir for stor fallhøyde for deg og økonomien. Ta det gradvis, start opp litt på siden, og gjør det på en måte som ikke innebærer noen betydelig risiko. Da ser det du fort om dette går eller ikke :)
   Det skader aldri å gi noe en sjanse.

   Jeg tilbyr også en-til-en konsultasjoner for å gå i dybden på din situasjon, muligheter og evt. fremgangsmåte. Da setter vi oss ned og går grundig igjennom det hele over flere timer og en bedre lunsj. Send meg en mail om du ønsker mer info om dette :)