I det siste har jeg hatt æren av å fotografere mange flotte bryllup! Sist helg var jeg i Sverige, nærmere bestemt Hillringsberg Herregård som er et utrolig vakkert og stemningsfult sted. Helgen før det var det bryllup i Oslo, på Nesodden og Holmenkollen! Jeg har vært mye ute og fartet rundt, og har også en del spennende prosjekter på gang som jeg gleder meg til å snart fortelle dere om.. Det er ikke helt klart ennå bare ;)

For et par uker siden ble jeg intervjuet av avisen Vårt Land som skulle lage en artikkel om bryllupsfotojournalistikk! Dette var til et eget bryllupsbilag som de skulle ha med i avisen sin en lørdag. Jeg vet ikke hvorfor de valgte akkurat meg, det er jo så utrolig mange flinke bryllupsfotografer der ute! Men det var ordentlig gøy å være med, og så tenkte jeg at det kunne være fint å dele svarene mine med dere her, i tilfelle dere kan få noe ut av det! Det hadde jo vært kjempefint! Det ble ikke plass til så mye tekst i avisen, det ble mest bilder, så her kommer intervjuet slik det fant sted i sin opprinnelige form.

Jeg er egentlig ganske så sjenert, og jeg er langt fra den som snakker mest. Og jeg tør sjelden å prate i, eller enda verre, foran store grupper mennesker. Så det føles egentlig skummelt å prate så mye om hva jeg selv synes og tenker, i et intervju eller selv på min egen blogg. Jeg er redd for å bli oppfattet som selvopptatt og som bedreviter, når så mye handler om meg og hva jeg sier. Men dette er kun mine tanker, og min måte å se ting på, og veldig langt ifra noen som helst fasit! Jeg håper dere får noe ut av å lese det!

 

1.  Hva er bryllupsfotojournalistikk? Hvordan skiller det seg fra tradisjonelle bryllupsbilder?

Bryllupsfotojournalistikk er kort sagt fotografering av bryllup på en fotojournalistisk måte. Rett og slett å dokumentere virkeligheten. Det handler om å diskré fange avgjørende øyeblikk og situasjonener, uten å påvirke eller forstyrre brudeparet og gjestene. Du er fluen på veggen; tilstede, men uten å være påtrengende. Det dreier seg om å bruke lyset, timing, komposisjon og erfaring, til å fotografisk skildre følelser, stemninger og hendelser på en måte som bevarer minnene for brudeparet.

Det skiller seg fra tradisjonell bryllupsfotografering ved at det handler om å dokumentere, ikke arrangere og posere. Det aller viktigste er å fotografere bryllupsdagen slik den naturlig utspiller seg, ikke slik en fotograf evt. ser for seg at den skal eller bør være. Jeg vil f.eks aldri forstyrre et brudepar midt i brudevalsen for å be dem ‘smile til fotografen’. For meg handler det om å ha den største respekt for brudeparet og deres bryllupsdag – det er de og dagen deres som er i sentrum.

2.  Hvor kommer dette begrepet fra?

Begrepet oppstod for rundt 20 år siden, da den amerikanske bryllupsfotografen Denis Reggie bestemte seg for at han var lei av å være den som avbryter bryllupsdagens naturlige gang, for å ta poserte bilder av brudeparet. Han ville heller la dem være seg selv, og istedet fange dem, familien og gjestene i upåvirkede situasjoner gjennom hele dagen. Han lot bildene fortelle en historie, og dokumenterte bryllupet som en journalistisk fotoreportasje.

3.  Hvor vanlig er det i Norge?

Det blir mer og mer vanlig i Norge, og bryllupsfotojournalistikk går nå under flere populære betegnelser. F.eks heldagsfotografering, bryllupsreportasje, reportasjefotografering av bryllup etc…Jeg merker at veldig mange brudepar og også fotografer er interessert i naturlig, diskré og upåvirket bryllupsfotografering, så dette vil bare øke fremover. I USA er bryllupsfotojournalistikk omtrent blitt synonymt med bryllupsfotografering.

4.  Hvorfor gjøres det?

Jeg tror årsaken til at brudepar er interessert i denne typen fotografering er fordi det er ekte og autentisk. De behøver ikke bli dirigert rundt av en fotograf, og de behøver ikke tenke på at de blir tatt bilder av – ettersom de ikke merker det. Brudeparet vil heller bare kose seg med den store dagen sin, og nyte hvert eneste øyeblikk uten å bli forstyrret. Etterpå har de bilder av øyeblikkene og hendelsene slik de husker dem. I tillegg vil de også få bilder av situasjoner som de ikke var en del av, som de da får oppleve etter bryllupet. Jeg får ofte høre fra brudeparene at bryllupsdagen gikk så utrolig fort, og at de er så utrolig glade for å ha så mange øyeblikk og minner bevart på bilder!

5.  Hvordan jobber du?

Ettersom jeg har bakgrunn som fotojournalist jobber jeg på samme måte under bryllupsdagen. Jeg ser på det hele som en veldig spesiell dag, som det er min oppgave å dokumentere og forevige som en stor fotoreportasje. Jeg begynner vanligvis under forberedelsene, hvor jeg forsøker å fange spenningen og atmosfæren før selve seremonien. Dette er en så flott del av bryllupsdagen å fotografere; det skjer så mye, forventningene er store og stemningen er til å ta og føle på. Det gir også en god innledning til det mest høytidelige – vielsen og seremonien.

I kirken er det særs viktig å være respektfull, rolig og andektig. Det er veldig spesielle øyeblikk og hendelser som finner sted der, og jeg forsøker alltid å være så usynlig som mulig, samtidig som jeg beveger meg rolig og stille dit det er nødvendig for å fotografere.

Etter seremonien sitter jeg som regel på med brudeparet i deres bil og fotograferer reisen frem til middags- og festlokalet deres. Der dokumenterer jeg kvelden; med taler, opptredener, følelser som kommer til uttrykk, spesielle øyeblikk mellom familiemedlemmer og brudepar. Deretter er jeg med hele veien frem til den tradisjonelle brudevalsen og kakeskjæringen. Normalt er jeg med i 10 timer, og det trengs for å få med alle de viktige elementene en bryllupsdag består av.

6.  Hva er mest utfordrende? Vanskelig å være diskret? Hvor tett innpå brudeparet kommer du?

Å være diskré er naturligvis utrolig viktig for å kunne fotografere hele dagen uten å påvirke den. Jeg går alltid kledd i dress både ut av respekt for dagen, men også for ikke å skille meg ut, og for ikke å trekke oppmerksomhet mot meg selv. Jeg forsøker hele tiden å være så usynlig som mulig, og være et minst mulig forstyrrende element. Faktisk så opplever jeg at det å være usynlig ikke alltid handler om plassering, men mer om kroppsspråk og gange. Jeg kan stå bare et par meter unna folk og fotografere dem, uten at de enser det!

Det mest utfordrende er å hele tiden være ett hundre prosent fokusert på alt som foregår rundt deg. Jeg forsøker konstant å forutse hva som kommer til å skje, og samtidig være klar for det uventede til enhver tid. Jeg må bruke alle sansene, og de må konstant samarbeide optimalt. Det krever fokus, vilje, innsats, trening, erfaring, empati og god kondisjon.

7. Hva er fordelene ved dokumentariske bryllupsbilder?

Fordelen med dokumentariske bryllupsbilder over tradisjonelle bryllupsbilder er at de er basert på virkeligheten, ikke på et fiktivt, dirigert, arrangert, og posert utgangspunkt. På den måten bevarer de bryllupsdagen slik den faktisk var, ikke slik en tredjeperson evt. så for seg at den skulle være.

8. Mange som ønsker slike bilder av seg selv?

Ja, jeg merker en stor pågang av brudepar som er interessert i slike bryllupsbilder. Det blir mer og mer populært, og brudeparene forteller meg at de er veldig glade for at de valgte denne typen naturlig fotografering.  Jeg får også veldig mye god tilbakemeldig på at de er veldig fornøyde med meg som fotografen deres, og det er jeg kjempeglad for.

9. Er det dyrt?

Om det er dyrt er naturligvis en subjektiv vurdering utifra hvor mye en verdsetter slik fotografering av bryllupsdagen. Det er mange prioriteringer som skal gjøres i forbindelse med et bryllup, og mange kostnader, men bildene er faktisk noen av de få tingene en sitter igjen med etter at alt er over. I tillegg til et par ringer og en ektefelle forhåpentligvis.

Man må generelt regne med å betale fra rundt 25 000 kroner for heldagsfotografering. Mange vil nok stusse på denne prisen ved første øyekast, og tenke at dette er veldig mye penger for én dags arbeid. Men den prisen er ikke for én dags arbeid. Selve bryllupsdagen er kun den ene dagen folk flest ser fotografen i arbeid, de ser ikke resten. De ser bl.a. ikke arbeidsdagene i flere uker etterpå med redigering og bildebehandling.

Til syvende og sist handler det om hvor mye det betyr for brudeparet å ha gode fotografier som dokumenterer virkeligheten og som gjenskaper minner, og at disse er levert av en profesjonell og pålitelig fotograf. Heldigvis er det veldig mange brudepar som verdsetter dette, og jeg er kjempestolt av å ha dem som mine kunder!

10. Hva er inkludert i en fotopakke?

Jeg tilbyr forskjellige pakker, men den de fleste brudepar velger inneholder ti timer dokumentarisk fotografering, og DVD med bilder i høyeste oppløsning, som de kan bruke fritt. De kan dele bildene med foreldre, gjester og venner på f.eks Facebook, nettsider, og mail. De kan også bestille bilder i en fotobutikk eller på nettet, slik at de kan få bildene sine på papir fra hvor enn de måtte ønske.

Å ha bildene sine på DVD i full størrelse er ikke bare noe de sparer store ekstrakostnader i ettertid på, men det gir dem også en trygghetsfølelse å vite at de har alle bildene selv.

I tillegg er fargekorrigering av alle bildene inkludert. Det vil si at samtlige bilder blir nøysomt behandlet, og at de er helt klare for bruk når brudeparet mottar dem. Pakken inneholder også et privat kundeområde for brudeparet, familie og venner. Her kan de enkelt og sikkert titte igjennom alle bildene sine på nettet fra hvor enn de måtte befinne seg i verden.

Et planleggingsmøte før bryllupet er også inkludert. Dette er for å bli litt kjent med hverandre, og slik at brudeparet føler seg trygge på hvem det er som møter opp på den store dagen deres med kameraer. Jeg synes det er ordentlig koselig å bli kjent med alle brudeparene, og det er spennende å høre om dem, hvordan de møttes, og om bryllupsdagen deres!

11. Hva slags tilbakemeldinger har du fått?

Jeg har fått utrolig mye god tilbakemelding fra brudepar om at bildene jeg tok gjenskaper minner, og får dem til å føle på den samme stemningen som de hadde akkurat der og da bildet ble tatt. Det er jeg kjemepglad for. Det gjør at jobben min blir utrolig meningsfull, og det er virkelig en stor ære å få lov til å forevige en så spesiell dag for et brudepar. Et av de største komplimentene jeg har fått er at jeg er «overalt, men samtidig ingen steder» Det er akkurat det jeg forsøker å være.

12. Nok en bryllupsfototrend som kommer til å gå over?

Bryllupsfotojournalistikk er ekte og autentisk. Og virkeligheten går aldri av moten.

Her kommer noen smakebiter fra de seneste bryllupene jeg har fotografert!

 1. karina:

  endeleg fleire bilete! las og saken din i Vårt Land – skikkeleg kjekk, både å sjå og lese! (:

 2. Heidi M. Klingsheim:

  Synes du gir et flott intervju, og du er en flink fotograf, som kan være helt trygg på det du gjør!
  Jeg oppfatter deg ikke som «bedreviter», tvert imot, synes du er flink til å dele kunnskapen du har – det er derfor jeg følger bloggen din! :)

 3. Anne-Margrethe:

  Så gøy det var å lese alle svarene dine, det var jo kjempebra! :) Du er utrolig dyktig, og veldig inspirerende! :)

 4. Tanja:

  Så moro å lese svarene :) og for et flott sted du har vært og tatt bilder. Smashing as always

 5. Anne:

  Jeg vil!!!!! gifte meg igjen… :-) og du skal få ta bildene Henrik.

 6. Charlotte:

  Kjempe moro å lese alle svarene dine. Du er så dyktig på å forklare det på en lett forståelig måte.

  Nydelige bilder du vise også, som alltid. Du er rådyktig på dette feltet!

 7. Dagrun:

  Så veldig, veldig nyttig å lese. Tusen takk for at du tar det tid til å fortelle, virkelig!
  Fantastiske bilder, Henrik.

 8. Lisa:

  Utrolig vakkert! Du fanger så mange flotte minner og ha en spesiale evne! Flink Henrik! :)