Hva er bryllupsfotojournalistikk og hvorfor?

Som fotograf finnes det ingen ting mer givende enn å fange øyeblikkene i kanskje den aller viktigste dagen i mange menneskers liv.Iallefall for meg. Bryllupsfotojournalistikk er en blanding av to verdener; sjangeren tar det autentiske, dokumentariske og øyeblikksfangende fra presse/reportasje-fotografens verden, samtidig som den benytter seg av stilistiske og iøyenfallende virkemidler med haute couture-stil fra den redaksjonelle/mote-fotografens verden. Kort sagt, fotografen fanger det som virkelig skjedde, uten påvirkning eller forstyrrelser, men på en følsom, fortellende, vakker og stilsikker måte.

Tradisjonell posert bryllupsfotografering er definitivt også en levedyktig sjanger, og et flott minne av dagen, men det er en helt annen tilnærming til det å fange dagens hendelser. De to stilartene vil nok leve side ved side, fordi mange vil jo ha de fine formelle bildene av seg selv, når man har gjort seg så fin og er på sitt vakreste (kanskje i hele sitt liv?). Vi trenger nok begge typene av fotografer; det er en utdanning i seg selv å kunne ta de flotte, korrekte formelle bildene, og det krever at man setter seg inn i en annen tankegang/måte å se ting, når det gjelder å fotografere fotojournalistisk.

Bryllupsfotojournalisten tar imidlertid også poserte bilder. Men disse tas på en slik måte at de like godt kunne trykkes i et moteblad eller ved siden av en artikkel om bryllup i blader/aviser. De er med andre ord ikke «korrekte» eller tradisjonelle og det er ikke sikkert tante Gerd og onkel Arne hadde sett for seg slike moderne brudebilder på veggen.

Bryllupsfotojournalistikken er ikke så altfor gammel; den ble «startet» på midten av 80-tallet av bryllupsfotografen Denis Reggie, som hadde sett seg lei på stive og poserte cheesy brudebilder, og istedet begynte å fotografere mer spontant og levende. Siden da har denne sjangeren bare blitt større og større, og flere og flere brudepar vil ha lifestyle-inspirerte, ekte, tidløse og naturlige bilder. 

Henrik’s offisielle liste over de 3 beste bryllupsfotografene i verden:

Jessica Claire
Jeff Ascough
Chris Humphreys