Hver morgen, når jeg åpner postkassen min, ligger brevene der.
Det er et koselig øyeblikk i hverdagen, som jeg alltid gleder meg til. En kopp rykende fersk kaffe, macen er klar…setter meg ned for å skrive et svar.

Det jeg drømte om.. I fotobutikken i Oslo. Det er nå over fem år siden – tiden går så fort. Jeg drømte om en dag å kunne kalle meg selv fotograf, å ha dette yrket. (Det er fremdeles slik at jeg må krype meg selv i armen..) Der jeg stod, blant kjemikalier, fremkallingsmaskiner og fotobager, tenkte jeg på fremtiden. Jeg lagde et løfte til meg selv: Hvis jeg en gang skulle klare å oppnå denne drømmen, skal jeg hjelpe andre så mye jeg kan.

I dag, 10. desember 2011 ligger det tre mailer fra mennesker som har spørsmål til meg. De lurer på om jeg kan hjelpe dem med foto. En vil ha et nytt objektiv, og lurer på hvilket hun skal kjøpe. Den andre trenger et nytt kamera. Og den tredje vil så inderlig gjerne oppfylle drømmen om å bli profesjonell fotograf. Senere på dagen har jeg en foto-konsultasjon med en nystartet fotograf som ønsker litt veiledning.

Det at folk spør meg om slike ting gjør meg utrolig glad. Folk bryr seg om hva jeg har å si, de lurer på hva jeg mener, og om jeg kan gi dem råd. Jeg tar det som et stort kompliment at dere kontakter meg og spør om hjelp. Og det er privilegium å kunne hjelpe. Her kommer et par av mine svar på spørsmålene deres fra den siste tiden:

Christine spør:
Jeg lurer på hva ett blendertrinn egentlig er…
For eksempel: Hvis jeg har en 50mm 1.8, hvilken blender ender jeg opp med dersom jeg blender ned ett trinn fra 1.8?
Et blendertrinn, eller f-stop som det kalles på engelsk beskriver diameteren til «pupillen» til objektivet, i forhold til brennvidden på objektivet. I praksis betyr det at jo lavere tall, jo mer lys slippes inn. Såkalt ‘hele f-stop’ er følgende tall: 1.0 – 1.4 – 2.0 – 2.8 – 4.0 – 5.6 – 8.0 – 11.0 – 16.0 etc…
For hvert hele trinn, halveres lysmengden du får inn i kameraet ditt. Så hvis du går fra å ta bilder på blender 2.0 til 2.8, halverer du mengden lys.

I tillegg finnes det halvtrinn, tredjedelstrinn, og fjerdedelstrinn. F 1.8, som du nevner, er et tredjedelstrinn, og hvis du blender ned ett tredjedelstrinn derifra er du på F 2.0. Du må ned til F 2.6 for å halvere mengden lys som kommer inn i kameraet. (Det er forskjellige innstillinger på ulike kameraer for hvor nøyaktige trinn du kan blende ned/opp)

Marita spør:
Lurer på om du har noen tips hvordan man blir fotograf, ettersom det er så mange som konkurrerer og det nesten virker helt umulig å oppnå det?
For å kunne starte som fotograf må du kunne mestre det tekniske; både kameraet i seg selv, komponering av bilder, bruk av lyset og inneha erfaring nok til å kunne fotografere alle tenkelige situasjoner godt. I tillegg må du selvsagt ha et godt øye, solide fotografiske ferdigheter, profesjonelt utstyr, og ha gode kunnskaper om alt fra kundeservice til bedriftsledelse.

Hvis du har alt dette, og ønsker å starte opp som fotograf, så ikke bekymre deg for at det er mange andre der ute som også vil det samme. Det er kun én av deg, kun én har ditt dna, ditt fingeravtrykk, ditt potensielt latente talent, din fremtoning og personlighet.

Vær 100% deg selv, og finn din egen stemme og din helt egen stil. Hvis du klarer å gjøre det, og kommunisere det ut til markedet effektivt, da behøver du ikke tenke på konkurransen. For da vil ingen kunne konkurrere med deg, fordi ingen andre er akkurat deg! Og PS: se heller på andre fotografer som kolleger istedet for konkurrenter :)

 1. fröken K | vill bli amatörfotograf:

  Det er veldig flott at du bruker tid på andre mennesker som ønsker å bli som deg. Det viser at du er et godt menneske.
  Jeg lurer på hva du gjorde når du begynte som fotograf. Jeg er ikke særlig god på det tekniske, men jeg har hørt fra mange at de liker bildene mine. Jeg prøver å ikke tenke på det fordi de er vennene mine/familien min og kanskje de bare sier sånn fordi de er snille. Jeg har prøvd å si fra til mange på jobben for eksempel at jeg kan fotografere dem gratis, så får de et bilde på seg selv eller noen annen, og jeg får prøvd meg litt. Få litt mer erfaring før jeg prøver meg enda en gang.
  Hva anbefaler du?
  Ha en fin helg!

 2. Henrik:

  Hei Fröken K! Takk for spørsmålet ditt :)
  Og takk for de gode ordene dine! Snilt sagt av deg..
  Det er nok lurt slik du går frem nå, ved å prøve litt etter litt, og høre med venner og familie om du kan fotografere dem. Det jeg vil anbefale deg er å ha med kameraet ditt overalt, ta masse bilder hele tiden og prøv å finne frem til din egen stil. Finpusse på denne, mestre kameraet, og lær å ‘fange’ lyset, og bruke til din fordel hver eneste gang. Øvelse, øvelse, øvelse, gjør mester :)