Så fint! Da skal jeg hjelpe deg.

Da jeg fant ut at jeg ville bli profesjonell fotograf var det ingen hjelp å få fra noen. Ingen ville dele noe som helst av sin kunnskap, erfaring, tid eller godvilje. Derfor lovet jeg meg selv, der og da, at dersom jeg noen gang skulle være så heldig å virkelig få til det å bli profesjonell fotograf, så skulle jeg hjelpe andre som også ønsker å bli det. Jeg er så takknemlig over å få ha dette yrket at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg iblandt. Det minste jeg kan gjøre er å hjelpe andre.

 

 

Hvordan bli fotograf, og komme igang med egen fotobedrift?

Veien til egen fotobedrift er det grundigste kurset jeg noengang har laget. Kurset er basert på mine 12 år som fulltids fotograf, og alle mine 1til1 konsultasjoner med fotografer opp igjennom det siste tiåret. Målet med kurset er å hjelpe deg komme igang, og drive en vellykket og lønnsom fotobedrift. Kurset er nettbasert, og du kan starte opp når du selv ønsker, med umiddelbar tilgang.

Klikk her for å melde deg på.

 

Meld deg på Veien til egen fotobedrift, og få umiddelbar tilgang

På nettkurset går vi igjennom alt fra naturlig lys, til fototeknikk, markedsføring, prisfastsettelse, og hvordan drive en lønnsom fotobedrift.

Kurset er videobasert, bygget opp pedagogisk, og utfolder seg over en 8 ukers periode der du gradvis får tilgang til materialet. Etter dene perioden har du tilgang til alt på kursområdet i 1 år.

Eksempler på noen av temaene vi vil gå igjennom er:

 • Hvordan finne din fotografiske stil og stemme
 • Hvordan drive en lønnsom bedrift
 • Få tilgang til et eksklusivt fotomiljø med andre i samme situasjon som deg selv
 • Hvordan få flere kunder
 • Hvordan unngå vanlige begynnerfeil, og ha en effektiv oppstartsfase
 • Adobe Lightroom og redigering
 • Arbeidsflyt, backup og organisering
 • Markedsføring av deg og dine tjenester
 • Prisfastsettelse, pakker og prisstrategi
 • Posisjonering i markedet
 • Sosiale medier, facebook og instagram
 • Hvordan finne din ideelle kunde og markedsorientert tilnærming
 • Valg av utstyr, og anbefalte kamera og optikk ifht. ulike prisnivå
 • Fototeknikk og konkrete fotografiske råd
 • Lys (LED fastlys, naturlig lys, og blits)
 • Hvordan få kunder som elsker dine tjenester og skryter av deg
 • Kundeservice, hvordan håndtere gode og vanskelige kundetilfeller
 • Henrik forteller om feil han selv har gjort på veien, slik at du slipper å gjøre de samme
 • Og mye mer.

 

Klikk her for å melde deg på.

 

 

Hvorfor ønsker jeg å hjelpe andre til å bli fotografer?
Det går jo ann å se på det som forståelig at ingen ville hjelpe meg for noen år siden. Da ville de jo kunne ha hjulpet en potensiell konkurrent, de kunne jo tapt på det, de kunne jo ha mistet sin unike fordel, sine hemmeligheter, sitt forsprang. Selvfølgelig kunne de det. De ville nok antakelig det. Som forfatteren Stephen R. Covey sier i sin bok, The 7 habits of highly effective people: de har ikke noe annet valg dersom de ser verden dualistisk. Det er enten eller. Vinn eller tap. Lede eller falle av lasset. Sammenlikne seg selv med andre for å fastsette sin egen verdi. Det er et verdenssyn basert på knapphet og sjeldenhet. Hvis jeg gir bort en bit av kaken til deg, da har jeg mindre igjen selv. Hva hvis jeg sa at kaken blir større for hver bit du gir bort?

Jeg trosser enhver kalkulator og påstår at én pluss én er lik tre. Synergieffekten av å hjelpe andre mennesker hører ikke hjemme i matematikken. Resultatet er nemlig større enn summen av delene. Når du deler, kommuniserer, hjelper og hever andre opp så skaper du nye muligheter, ny innovativitet, ny kreativitet, nye tanker, nye ideer, nye ressurser, nye planer, nye veier, nye styrker, nye måter og nye resultater.

Hva med å ha et syn på livet basert på overflod; det er så utrolig mange muligheter der ute, så mye du kan gjøre, så mange du kan hjelpe som også kan hjelpe deg tilbake. På den måten føler du deg ikke truet av andres styrker, kunnskap, posisjon eller kreativitet. Du kan til og med hjelpe andre til å bli mye bedre enn deg selv. Fordi du helt i bunnen står stødig, du har et fundament, du er ankret, og du kan dele det du kan og kan tillate deg selv å tilsynelatende være sårbar.

Min verdi kommer av at jeg er den jeg er. Og det kan ingen kopiere uansett hvor mye jeg deler. Jeg er akkurat like unik som enhver av de 6,806,300,000 andre menneskene i verden. Derfor kan jeg helt trygt fortelle alt om hvordan jeg fotograferer, hva slags utstyr jeg bruker, hvordan jeg tenker og hva jeg gjør på hvilken måte. Fordi bildene jeg tar er et resultat av mitt synspunkt og fordi jeg er meg. Og det du gjør og bildene du tar er akkurat like spesielle netopp fordi du er du.

Dessuten, hvilken rett har jeg til å sitte på min kunnskap helt alene? Selv om det ikke er store greiene. Når jeg engang forlater denne planeten, skal da kunnskapen bare bli borte med meg? Hva er poenget med det?

Jo, apropos poeng, hele hensikten med dette innlegg var å fortelle deg at hvis du er en som gjerne vil bli fotograf men ikke helt vet hvordan du skal få det til så kan du prate med meg. Send meg en epost, så skal jeg hjelpe deg. Jeg svarer på alle spørsmål jeg får, iblant på en offentlig måte slik at svaret kan være til hjelp også for andre som kanskje lurer på det samme.

 

Her er spørsmål jeg allerede har besvart, og blogginnlegg jeg har skrevet for å hjelpe!
Spørsmål & Svar del I
Spørsmål & Svar del II
Spørsmål & Svar del III
Ikke vær redd for å feile!
Fotoutstyret jeg bruker
Din egen stil

 
 1. Tanja:

  Du er raus du Henrik… jeg er så fryktelig glad for at jeg er blitt kjent med deg :) .. og jeg er sikker på at kaffen smaker godt i f.eks. Drammen også .. hint;)

 2. Charlotte:

  Signerer Tanja på denne! flott skrevet post, er så enig med deg :)

 3. ErikPhotastic:

  Fantastisk tiltak. Har ikke behovet for å benytte meg av tilbudet selv (ikke fordi jeg er så himla flink, men fordi jeg driver med noe annet =P ), men fordi som går inn for å bli fotografer så er dette kjempenyttig.

 4. Rune:

  Det er generøst hva du skriver her, og jeg er helt enig i hva du skriver, gir man så får man mange ganger tilbake, ikke kroner og ører nødvendigvis, men kunnskap, nye bekjentskaper, nye ideer og ikke minst er det en flott måte å utvikle seg selv på.
  Og hvert bilde blir uansett unikt.

  Og tusen takk for kommentarer inne hos meg!

 5. Bente:

  Veit du. Det tror jeg også. Det var slik Koss vant OL i Lillehammer også;) Han lærte bort det han var god til- men så fikk han råd av de andre 5 på laget til å bli enda bedre selv.
  Det er de som deler som tilslutt vinner!!
  Ble skikkelig glad når jeg leste dette her ;) Kanskje vi engang kan hjelpe hverandre.
  God natt og lykke til!

 6. Dagrun:

  Så bra at du hjelper! Jeg skulle på en måte ønske at jeg stod i startgropa til utdannelse og kanskje valgte nettopp fotograf, samtidig som jeg må innrømme det er deilig å ha det bare som hobby uten noen som helst krav. Dog skjønner jeg at det kan være vanskelig å orientere seg i utdanningsjungelen som nok hersker rundt denne typen studier. Bra å ha en seriøs aktør å forholde seg til som gir konstruktive råd.

 7. www.photomo.nl:

  Hei Henrik! Uten tvil er du den som jeg lærte mest av om foto og det er fantastisk fint hvordan du alltid setter av tid til å hjelpe andre! Tusen takk!!! :-) Moniek

 8. Drea:

  Du har en super holdning! Jeg tror veldig på at man kan lære mye av hverandre, så jeg tror at man får noe tilbake også. Som du sier så blir kaken større. Profesjonelle fotografer KAN jo lære litt av amatører også, og jeg tror man får mer motivasjon og ideer av å tenke litt sammen. :) Hurra for fellesskap!

  Jeg skal helt klart sende på deg en mail så fort jeg lurer på noe jeg ikke finner ut av! ;)

 9. Henrik:

  Tusen takk for alle de snille kommentarene deres :) Koselig å høre!
  Tanja: Takk takk, i like måte! Ja, i Drammen smaker kaffen ekstremt godt, den må vi prøve ut snart!
  Charlotte: Tusen takk for det, hyggelig å høre :)
  Erik: Takk for det, setter stor pris på det du sier der!
  Rune: Helt enig, det var en god måte å forklare det på!
  Bente: Så hyggelig at du ble glad av å lese det jeg skrev, og tusen takk for det! Det var et veldig godt eksempel du kommer med der, og jeg er helt enig med deg.
  Dagrun: Jo, takk! Det er hyggelig å høre at du sier det!
  Moniek: Så hyggelig av deg å si det, Moniek! Ja, jeg har alltid tid fordi jeg tar meg tid :) Vi må møtes igjen en dag og prate foto!
  Drea: Takk, det har du også må jeg si! :) Det er veldig viktig det poenget du kommer med der også, netopp det at profesjonelle også selvfølgelig lærer av amatører. De mest profesjonelle er jo de som også er amatører, på den måten at de elsker det de driver med. Og det gjør man jo så lenge man lærer og aldri blir utlært :) Bare å sende meg mail!

 10. HansHB:

  Her viser du en flott innstilling! Kjempebra!

 11. Karins fotoblogg:

  Hej!

  Tack för din kommentar hos mig! :)

  Vilka fina bröllopsbilder du visar, det är mycket känsla i dom.

  Visst har jag lust till att bli fotograf, jag samlar mod bara ;)

  Ha det gott!

 12. Ragnhild Litland:

  Heisann! Fantastiske bilder du tar!

  Siden jeg kjøpte mitt første spelreflekskamera for konfirmasjons-pengene i fjor har jeg blitt utrolig glad i foto. Jeg tar så og si bilder hele tiden, og har inverstert både reflekskjerm og flere objektiver, blant annet Canons 50 mm.f/1.4. Jeg er rett og slett bare tatt av foto-basillen.

  Jeg kunne gjerne tenkt meg å tjene litt småpenger på hobbyen i blandt også, men så lurer jeg på hvordan i all verden skal jeg få det til? Hvordan skaffer man seg slike små fotoppdrag? Må du oppsøke dem selv, eller kan man finne annonser om det på nett og i avis?

  Jeg aner rett og slett ikke hvordan jeg skal gå fram. Håper kansje du har noen tips på lur?

  Ragnhild

 13. Henrik:

  Hei Ragnhild!

  Takk for kommentaren og spørsmålet ditt!
  Så flott at du er blitt så glad i foto! Det beste rådet mitt som jeg kan gi deg, er å være proaktiv og gå ut og finn oppdrag selv. Ikke vent på at de skal komme til deg. Prat med vennene dine og familie, ta bilder av dem, del disse bildene på sosiale medier og med venner og bekjente, og informer dem at du fotograferer mot et lite honorar. Og så er du i gang.. Skriv gjerne til meg senere og fortell hvordan det går. Håper tipset mitt kan hjelpe deg!

 14. Ragnhild Litland:

  sv;
  Tusen takk for tips! Jeg skal legge igjen en kommentar om hvordan det går senere! :) Takk!

  Ragnhild

 15. Bianca – PHOTOGRAPHY:

  Du er helt sinnsykt flink, og det er bra du deler tips og svarer på det folk spørr om. Mange er veldig dårlig på å dele dessverre.