**PS: Flere artikler i Spørsmål & Svar-serien**
Klikk her for å lese Del 1, Del 2, Del 3, Del 4 og Del 5, Del 6, og Del 7.
Og her er en artikkel jeg skrev om hvordan jeg bruker naturlig lys, og her er en om å finne din egen stil.

Etter at jeg skrev innlegget om at jeg ville hjelpe folk som ønsker å bli fotograf, har jeg fått så utrolig mange hyggelige eposter at jeg tenkte jeg skulle besvare noen av dem her. På den måten kan andre, som kanskje ikke stilte akkurat det og det spørsmålet også muligens få litt nytte av svarene jeg gav. Selv om jeg har fått veldig mange eposter, er jeg fortsatt like glad for å kunne hjelpe, og det er bare å kontakte meg om du føler at jeg kan være til hjelp med noe du lurer på.

Jeg kan absolutt ikke alt, jeg er på ingen måte noen ekspert. Men jeg har lært litt på veien, og deler gjerne det lille jeg vet.
Jeg har ingen fasit, og svarene jeg gir er kun mine egne meninger og tanker, og det er ekstremt lite sannsynlig at mine svar er de eneste riktige ;)
Dette er kun ment som litt hjelp på veien om du føler at jeg kan være til hjelp med noe.
De beste svarene finner du på egen hånd :)

Moa Spør:
…bare tanken på å kunne drive fotografering som en jobb gir meg frysninger! :) Jeg sitter på kanten til å skulle satse, men det bringer med seg mange spørsmål og tvil!

Jeg vil si at dersom du virkelig ønsker å bli fotograf, så gjør tre ting.

1. Finn ut hvorfor du ønsker det. Hva er det som gjør at dette er det du virkelig vil, som gjør at du brenner for dette yrket. Det er viktig å ha skrevet ned og huske når eventuell motgang kommer. Men husk at motgang egentlig er medgang i kamuflasje :)

2. Finn ut hva du vil gjøre. Det er kjempeviktig å spesialisere seg på én ting i dagens marked. Tror jeg iallefall. Det blir nok mye mer av det etterhvert, så like greit å begynne nå. Man kan ikke være spesialist på alt. Kunder må manøvrere i en jungel av fotografer, og da er det lettere å bli husket dersom man står for én ting, isdetet for 1000 forskjellige ting.

3. Hvordan. Lag en plan, hvordan skal du gå frem, hva trenger du, hvor mye penger må du spare opp, hvilke steg må du ta, hvilke prioriteringer etc. Og begynn i det små, og la det sakte men sikkert bli en større bedrift.

Gjør det som er rett og riktig, vær ærlig og oppriktig, og gjør alt du kan for kundene dine. Jeg tror på god karma, og at du vil høste det du sår. Gjør mot andre som du vil andre skal gjøre mot deg. Jo, det er kanskje klisjeer å nevne disse uttrykkene, men det er virkelig sant. Spesielt i en servicebransje som dette er. Behandle kundene dine som du selv vil bli behandlet som kunde. Det er mye viktigere enn gode bilder. At du kan fotografere er en selvfølge når du kaller deg fotograf. Det som ikke er en selvfølge er hvordan du er som person og mot andre mennesker.

 

Elisabeth Spør:
…jeg er kun 3 mnd unna et fagbrev. Så i juni står jeg endelig på egne ben og freelancing står på tapetet. En tanke som er både befriende men samtidig også litt skremmende! Min plan er som deg å satse en del på heldagsbryllupsfotograferinger fremover..

Gratulerer med det å satse på det du virkelig vil og interesserer deg for! Det er det ikke alle som tør. Vi har jo bare et liv, (iallefall best å anta det, og heller levet enda et liv til dersom det skulle vise seg at det faktisk er snakk om flere), og derfor er det jo like greit å bruke det til det en har mest lyst til. Det eneste vi har å frykte, er frykten selv, sa Franklin D. Roosevelt en gang. Og det tror jeg gjelder fremdeles.

Så flott at du vil satse på heldagsfotografering, og det vil nok falle deg naturlig ettersom du er journalist. Da er det jo også mer intuitivt å fange det som skjer, enn å dirigere situasjonen for å skape det som skjer. Det er kjempebra at du brenner for fotografering og å starte som fotograf! Det kommer du nok til å klare også! Dersom du tror på det selv!

 

Tina spør:
Jeg føler ofte at det er vanskelig å prise tjenestene mine. Har du noen tips?

Ja, det er vanskelig å prise sine tjenester, fordi det er vanskelig å prise seg selv. Det er litt uvant; man er jo ikke vant til å si at så og så mye er jeg verdt, og derfor koster det så og så mye å bruke meg som fotograf. Jeg tror det er veldig viktig å skille på hva man føler at man er verdt og hva man faktisk er verdt. Jeg gjorde selv den feilen da jeg først startet, priset meg selv altfor lavt, fordi prisen var et direkte uttrykk for hva jeg selv følte at jeg var verdt. Og det er som regel altfor lite, spesielt når man er helt ny.

Men selvom man er helt ny, har fremdeles arbeidet du gjør en verdi, og dersom du faktisk skal drive som fotograf profesjonelt er du selvfølgelig helt avhengig av å ha høye nok priser. Derfor er det enklest å ha et helt logisk forhold til det. Det er egentlig mest snakk om et regnestykke. Hvor høye priser må du ha for at det skal gå rundt? Det er veldig mye høyere enn det du antakelig antar. Organsisasjonen Professional Photographers of America, har gjort en grundig studie der de fant ut at den gjennomsnittelige bryllupsfotograf-bedriften er nødt til å ta kr. 29 000 ($5000) per bryllup, bare for å kunne gå i null, ikke i minus.

Det koster så utrolig mye mer å drive som bryllupsfotograf enn det man tror, og folk flest synes helt sikkert at tjuenitusen kroner for en dags arbeid høres veldig mye ut. Det er det definitivt også! Helt enig. Men den prisen er ikke for én dags arbeid. Selve bryllupsdagen er jo den dagen folk flest ser fotografen i arbeid, de ser ikke resten. De ser ikke åtte-til-fire dagene i flere uker etterpå med redigering og bildebehandling. De ser ikke arbeidsagene hele resten av året med kundeoppfølging, kundemøter, hundretusenvis av kroner i utstyrsinvesteringer, forsikringer, leverandørregninger osv osv osv.. Og så skal kanskje fotografen ha litt lønn til mat på bordet også. Det er derfor det er så ekstremt viktig at du priser deg riktig fra begynnelsen av, og ikke underpriser tjenestene dine.Husk at det er en profesjonell tjeneste du selger, ikke kun et bildeprodukt.

Og her er en god historie jeg har hørt et sted, og det er et godt eksempel på det å prise seg selv i forhold til hva man faktisk er verdt.

I Paris. En dame spaserer langs en liten gate da hun får øye på Picasso som tegner ved en fortauskafé. Kvinnen spør Picasso om ikke han kan portrettere henne, og ta tilsvarende betalt. Picasso takket ja til oppdraget. På kun få minutter var portettet klart: en original Picasso.

«Og hva skylder jeg deg? spurte hun. «Fem tusen franc» svarte han.
«Men det tok deg jo bare tre minutter…» bemerket hun høflig tilbake.

«Nei,» svarte Picasso. «Det tok meg hele mitt liv.»


 

 

 1. Charlotte:

  Fy søren så bra Henrik, du er så utrolig dyktig til å skrive og formulere deg! Kjempe interessant lesning, tusen takk for at du deler.

 2. Trine Bjervig:

  Du skriver utrolig bra Henrik! Flott at du deler erfaringer og gir råd :) – og ikke minst for at du legger igjen så masse hyggelige kommentarer – tusen takk!!

 3. Gry:

  Veldig fint gjort av deg at du tar deg tid til å hjelpe andre!

 4. Kasper:

  Flott sitat fra Picasso, tusen takk for at du delte det :)

 5. Tanja:

  Så bra skrevet Henrik, digger den historien, den er så beskrivende.
  Kjempebra svar på prising også, jeg tror mange glemmer i iveren etter å få jobber at de faktisk skal leve av dette.

 6. Drea:

  Hvor ble det av kommentaren jeg skreiv? Hm. Jaja, da skriver jeg en ny!

  Supert at du svarer og deler som du gjør altså, det setter jeg sånn pris på! :D
  Det er jeg nok ikke alene om. Du er utrolig dyktig! :)

 7. Jan Ivar Vik:

  Dette er kanonbra, Henrik. Jeg har et spørsmål. Hvordan skal man forklare kundene, som ikke nødvendigvis skjønner alt arbeidet som ligger bak jobben, på en fin måte at det de betaler for ikke nødvendigvis er de få timene under selve fotograferingen? :)

 8. www.photomo.nl:

  Hei Henrik! Blir alltid glad når det er noe nytt å lese på din side :-) Bra skrevet og jeg likte også ‘Spørsmål og svar’ delen med bildet ditt nederst! Hilsen Moniek

 9. Lisa:

  Ja – det var utrolig bra at du deler ut råd! Spesielt når så mange ønsker å bli fotograf for tiden!

 10. Henrik:

  Tusen takk for alle de gode og snille kommentarene deres! Ordentlig hyggelig å lese dem :) Godt spørsmål, Jan Ivar. Jeg tror det beste er å si det rett frem, enkelt og greit. Kanskje du kunne ha laget et blogg-innlegg om det? Det er jo en fin måte å få informasjon ut på!

 11. Magnus:

  Hei Henrik. Til helgen skal jeg fotografere mitt første bryllup. Jeg skal fotografere vielsen, oppstilte bilder av brudeparet med familie og forlovere, ferden til festlokale og oppstilte bilder av brudeparet ved festlokale, før en annen fotograf fortsetter når middagen starter. Jeg regner med at jeg kommer til knipse en hel haug med bilder og jeg lurer på hvor mange bilder det er naturlig at jeg leverer til brudeparet som et endelig produkt? Hilsen Magnus

  • Henrik:

   Hei Magnus!

   Så flott at du fotograferte ditt aller første bryllup!
   Hvor mange bilder du ønsker å levere er opp til deg å avgjøre, men selv pleier jeg å levere rundt 500 stk.
   Håper alt gikk bra i helgen som var!

   Hilsen Henrik :)

 12. Ådne Stensland:

  Hei og takk for en kjempefin nettside og mange fine bilder.
  Det er kansje litt frekt av meg, men jeg prøver meg på et par spørsmål.
  Jeg er en ivrig amatørfotograf som egentlig hadde bestemt meg for å kjøpe 5D III, men etter å ha lest mye tester av kameraet har jeg begynt å tvile. Ikke det at testene er dårlige, for de er stort sett kjempebra, bortsett fra den ene tingen som bekymrer meg mye.
  Jeg er fotograf av den «gamle» typen som liker godt å ta bilder men er egentlig ikke intressert i databehandlingen ( å bruke raw). Leser på nettet at jpeg bildene ikke er bra direkte fra kameraet, de er blant annet altfor «bløte» (uten at jeg vet hva det betyr). Har i dag 7D, men ønsker fullformat, raskere og bedre autofokus,og generelt bedre bildekvalitet. Bruker du jpeg rett fra kamera? Hvordan mener du jpeg kvalitet er direkte fra kameraet? Får jeg bedre jpeg kvalitet med dette kameraet enn fra min «gamle» 7d ?

  Får jeg det riktige svaret fra deg, tar jeg en tur til fotobutikken. :)

  Håper på svar.
  Med Vennlig hilsen
  Ådne Stensland
  Stavanger.