Tusen takk for alle spørsmålene og mailene dere sender meg!! Hvorfor takker jeg for spørsmål? Jo, fordi jeg blir ordentlig glad av å kunne hjelpe dere! Det er ikke mange andre emner i verden jeg kan gi råd om, og det å faktisk kunne noe som jeg kan dele med andre er en veldig god følelse. Uttrykket ‘den største glede er å hjelpe andre’ høres jo kanskje ut som en banal, utopisk klisje, men det er det virkelig ikke. Iallefall ikke for meg.

Noen har spurt meg om jeg ikke skaper mange konkurrenter når jeg deler så mye? Mitt beste svar til det er tvert imot, det skaper kolleger og det bygger broer mellom ellers øde små øyer. Vi trenger alle hjelp. La meg si det en gang til, vi trenger virkelig alle hjelp til å nå våre drømmer og mål her i livet. Vi er ikke alle sammen masse enkeltindivider som gjør alt selv, vi hjelper hverandre. Tenk over det, det du gjør i dag, hvem du er, hvor du har kommet, hva du har – har du ikke kanskje fått bittelitt hjelp på veien til å oppnå noe av det? Det samme prinsippet gjelder i fotograf-universet; hjelp andre og de vil hjelpe deg.

Som alltid er dette ingen fasit, jeg kan absolutt ikke alt, jeg er på ingen måte noen ekspert, og ta svarene mine med en skuffe salt. Men hvis du får noe som helst hjelp ut av dette så gå i dag ut og hjelp noen andre videre :)

(PS: Jeg får veldig mange spørsmål og mailer, så noen av dem blir besvart her på bloggen. På den måten kan også andre muligens få noe ut av svarene mine!)


Caroline og veldig mange andre spør:
…jeg vil bli fotograf, men hvordan blir jeg det og hva koster utdannelsen? Er det vanskelig å bli fotograf i dag?

Hei Caroline! (og alle dere andre som har stilt dette spørsmålet)

Takk for mailen din! Spennende å høre om deg og din interesse for foto!

Det finnes mange gode fotoskoler og fotokurs som du kan lære masse av. De har mange kjempegode lærere og gode opplegg. Men det finnes ingen kurs eller utdanning som du kan ta, for deretter å garantert bli fotograf. Det fungerer desverre ikke slik.

Men en utdanning kan være alt du gjør det til selv, og du kan knytte kontakter og få muligheter til å gjøre masse som du ellers ikke ville gjort.
På den måten kan en utdanning definitivt fungere som et slags springbrett for fotografkarrieren din. Du lærer også mye teknisk, og får kvalifisert hjelp i et trygt miljø til å eksperimentere deg frem til hvordan du liker å fotografere.

Men; du behøver ikke utdanning for å være en god fotograf. Du kan lære på egen hånd, ved å prøve og feile. Det har iallefall jeg gjort.
Folk bryr seg om du kan ta gode bilder, hvem og hvordan du er, om du er en god person og om du er profesjonell. Ikke hvilken utdannelse du har på papiret. Hvis f.eks du trengte gode portrettbilder av deg selv, ville du brydd deg mest om fotografen hadde gode karakterer fra skolen, eller om personen var en fantastisk fotograf og en god og hyggelig person?

Om du virkelig har lyst til å bli fotograf, så vit at det lar seg gjøre, men at det ikke er så lett! Men at det ikke er så lett skal du ikke la deg stoppe av, tvert imot! Det aller viktigste er å tro på talentet sitt, bruke det, ta hundretusener av bilder, vise det frem til andre og forsøke å få jobber. Jeg vet ikke helt hvilken sjanger av foto som du virkelig brenner for, men jeg vil si at du bør satse på akkurat den du er interessert i. Eller prøve litt forksjellige sjangre for å finne ut hvilken du selv liker aller best. Det å spesialisere seg er nøkkelen, tror jeg.

Generelle tips er: Ta masse masse masse bilder av alt du liker å ta bilder av. Opprett en blogg/nettside og blogg masse der, (noe jeg ikke er så flink til, men jeg skal bli bedre på det ;) og få andre til å se hva du driver med. Det viktigste er å tro på seg selv, jobbe hardt og smart, og dele bildene med verden og mennesker rundt deg!

Håper mine tips og råd kan hjelpe deg iallefall bitte litt!
Ønsker deg masse lykke til!

 1. Charlotte:

  Kjempe kjekt å lese disse innleggene dine Henrik, kjempe flott svar!

 2. Henrik:

  Så hyggelig at du synes det, Charlotte! Glad for at du får noe ut av å lese det! :)

 3. Fotograf Christine Wendelborg:

  Jeg liker så godt filosofien din om å skape kolleger istedet for konkurrenter. Fin holdning, dessuten er det utrolig morsomt å lese rådene dine!

 4. Tove Hafstad:

  Vilka underbara och vackra foton du har tagit. Det har varit en ren glädje att titta på de.
  Jag har varit hemma i Norge nu i sommar och har tagit ca. 1200 stk. foton, mest på naturen. Som jag nu skall arbeta med på Photoshop. Det halva kommer jag nog och kassera. Jag blir bara så frustrerad över att det är så mycket jag skulle vilja lära mig i den digitalkamera världen.
  Så jag undrar vilken kamera du använder för att få fram de klara och vackra fotorna?

 5. tonje:

  hei jeg er ei jente på 27 år. jeg er utandet servitør/bartender,men ser ut som jeg må fine meg en ny utandelse siden jeg fikk meg en sønn og da lurer jeg lit på hvordan det er og bli fotogrf. Jeg elsker og ta bilde har speidrefles kamera

 6. Christofferfoto:

  Flott nettside du har med gode artikler, takk for at du deler!:0)

 7. Elena:

  Takk for tips :)
  Du sa veldig viktige ting for meg