Dette innlegget er skrevet for å hjelpe foto-interesserte, glade amatører og entusiaster til å ta bedre bilder!

Å ta bilder er noe jeg har elsket å gjøre helt siden jeg kjøpte mitt første kamera for snart ti år siden. Jeg husker helt i begynnelsen; hvor spennende og interessant det var å feste øyeblikk av livet til fotografier. Hvordan det jeg så foran meg ble oversatt til en rektangulær bilderute. Hvordan tre dimensjoner ble til to, men hvordan det samtidig virket som om scenen ble fremhevet – istedet for å bli en nedslanket utgave av virkeligheten.

Men det var ikke så lett i begynnelsen. Jeg syntes det var vanskelig å oppnå akkurat det bildet jeg så for meg at jeg ville ta. Resultatet ble ikke det samme som forventningene om hva jeg hadde fanget. Prøving og feiling måtte til; hvordan kunne jeg få til en bedre overensstemmelse mellom intensjonen og det ferdige bildet? Hvordan kunne jeg få til det som proffene alltid fikk til – i bladene, avisene og i fotobøkene. Det var litt frustrerende rett og slett. Men jeg fant ut at det hjelper å feile fremover. Se hva som fungerer, og hvis det ikke fungerer, så prøv igjen. Og hold på sånn en million ganger til. Å gjøre feil er nødvendig for å komme videre.

I dag har jeg heldigvis funnet ut av mye om hva som fungerer og ikke fungerer, og jeg har fått en god del erfaring. Men uansett hvor mye kunnskap jeg tilegner meg blir jeg aldri utlært. Og det er gøy å oppdage nye muligheter etterhvert som nye situasjoner dukker opp. Jeg synes også det er morsomt å hjelpe andre til å ta bedre bilder, og jeg holder hvert år flere fotokurs både for nybegynnere og for viderekomne. Om du er interessert i et slikt kurs, så send meg gjerne en mail.

 

Generelle råd for viderekomne:

1. Bli kjent med kameraet ditt og alle dets funksjoner. På denne måten blir du ikke hindret av tekniske utfordringer.

Dersom du har speilrefleks: Gå ut, sett kameraet på manuell og test ut hvordan de forskjellige blenderåpningene/lukkertidene/brennviddene påvirker bildet du tar. Prøv å test deg selv med å bestemme deg for hvordan resultatet skal bli før du tar bildet. Slik får du mer kontroll. For deg som har kompaktkamera; enkelte slike kameraer har flere muligheter for manuelle funksjoner enn andre. Prøv å still det inn slik at du styrer mest mulig selv.

2. Ta mange bilder. Veldig mange bilder. Av familien din, vennene dine, hverdagen din, ha med deg kameraet ditt overalt. Prøv å la det bli en naturlig del av deg. Som en ekstra kroppsdel. Slik at du ender opp som en haitekk photocyborgrobot. Eller kanskje ikke fult så intenst, men noe i den retningen ihvertfall. Da blir det å ta bilder en veldig naturlig – og etterhvert relativt enkel aktivitet.

3. Finn ut hva slags bilder du liker best å ta. Kanskje er det naturbilder; landskap, soloppganger, fjell og dyr. Eller kanskje det er bilder av barna dine, familien din, venner og hverdagssituasjoner. Eller kanskje du har mer spesialiserte interesser som macro-fotografering og spennende nærbilder. Eller kanskje litt av alt. Forsøk å gå ordentlig inn for én sjanger og jobb så mye du kan med den.

4. Lær deg å lese lyset. Når du er ute, se etter hvordan lyset faller på personen foran deg, på hånden din, eller på landskapet. 90% av et bilde er lyset, synes jeg. Prøv å se hvordan den samme scenen blir en helt annen med morgenlys, ettermiddagslys og kveldslys. Det forandrer alt. Forsøk å komponere bildet og ‘mentalt fotografere’ før du i det hele tatt tar frem kameraet ditt. Se for deg akkurat det bildet du vil ta i hodet ditt. På den måten blir kameraet bare et redskap for å permanent lagre bildet du vil forevige. Selve fotografiet har du allerede bestemt deg for.

5.Bruk naturlige linjer ute i omgivelsene eller naturen, og forsøk å skape dybde i bildet. Siden et fotografi kun har to dimensjoner kan man jo prøve å finne måter for å antyde den tredje dimensjonen på. Rekkverk, husvegger, veier, stier, broer, elver, skyer, flystripe, og andre slike bortover-elementer er fine å bruke til dette. Men aller viktigst, forsøk selv, og finn ut hvordan du liker å fotografere. Stol på dine egne valg, tråkk opp din egen sti, og gjør som du vil!

 

Konkrete tips for nybegynnere:

Som regel liker jeg ikke å prate om regler innen fotografering, fordi jeg vil nødig se noen bli begrenset av dette. Men dersom reglene kan tjene en hensikt, og hjelpe deg på veien til å ta bedre bilder, så kan det jo definitivt ha noe for seg. Iallefall i begynnelsen, før du kan begynne å bøye og bryte reglene. Men som sagt, dette er helt generelt, og det finnes en milliard innrapporterte og bekreftede unntak fra disse reglene:

Tips 1. Gå nærmere. Fyll mer av bildeflaten med det du vil fange. En venn, barnet ditt, et tre. Hehe, ja det kan jo være et tre du har plantet og fulgt igjennom livet, og nå ønsker du et bilde av det. Slikt skal ikke kimses av. Iallefall, ved å gå nærmere så kan du enkelt skape mer interessant innhold i bildeflaten og du får iallefall tydelig frem det som er det viktigste elementet i bildet.

Tips 2. Slå av blitsen. Se etter lyset, les lyset og fang lyset. Hvor i hjemmet ditt er det flott naturlig lys? Kanskje et stort stuevindu? Et kjøkkenvindu? Prøv deg frem, gå på lysjakt. Deretter tar du med den, de eller det du vil fotografere dit.

Tips 3. Ikke si ‘smil til kamera’. Prøv heller å fange situasjonen slik den er, og personen slik han/hun naturlig er i den. Jeg synes det er synd å se små barn som stopper opp med det de gjør for å smile direkte inn i kameraet når jeg tar det frem. Uten at jeg har sagt noe. La dem heller være seg selv, la dem holde på med det de gjør, og la det være din utfordring å fange dem i deres naturlige element. Det er kanskje lettere sagt enn gjort, og hva vet vel jeg som ikke har barn ;) hehe. Men jeg har aldri sett en naturfotograf be leoparden stå stille, se på kameraet og smile.

Tips 4. Ha med deg kameraet overalt. Det aller beste kameraet er alltid det du har med deg, og det spiller ingen rolle om du har et kjempedyrt kamera hvis det bare blir liggende igjen hjemme. Prøv å bruk det så mye som mulig, og invester heller i en god forsikring om du er redd for at det skal gå istykker eller bli stjålet.

Tips 5. Ta mange bilder, prøv å lær av dine egne feil, se hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Ikke bli oppgitt om du ikke får det til med en gang. Ha tålmodighet med deg selv. Å bli en dyktig fotograf er et maraton, ikke en sprint.

 1. Fotograf Benedikte Bull:

  Flotte tips! Mange vil ha god nytte av dette.. :)

 2. Henrik:

  Tusen takk for det, Benedikte! Håper det kan være til hjelp for mange!

 3. sia:

  Masse flotte tips. De fleste er gjort :) Kamera har blitt en del av armen til slutt (Så godt som). Nå skal jeg prøve og få tatt mer portretter framover og bli bedre på det. Men det lyset er ikke like lett alltid. Du er helt fantastisk flink og fange det :)
  Kanskje du kunne laga ett innlegg en gang om hvordan en jobber seg «oppover» til og begynne og ta oppdrag osv. Jeg kunne godt tenkt meg og leve av «den forlenga armen» min en dag i framtida. hehe

 4. Henrik:

  Så hyggelig! Takk for det, Sia, kjempesnilt av deg å si. Ja, lyset er ikke alltid så lett, man må bare trene og trene, forsøke å finne det, jage lyset hvor enn man er. Det er egentlig ikke noe annet triks enn å øve og jobbe med det så mye en kan! Veldig god idé til innlegg, om hvordan man kan starte fra scratch og jobbe seg opp. Det skal jeg se om ikke jeg kan få skrevet en gang. Takk igjen :)

 5. thor eldor.:

  hei. jeg har blitt spurt om å ha et litte kurs om enkel fotografering for noen ungdomer på skolen. leste de reglene dinne og kjente meg litt igjenn på den prøv til du forde til stillen. men lurte på om du har noen tips om å lære bort enkel og grei foto og greie oppgaver å gi «elevene» mine.

  hilsen Thor Eldor

 6. Henrik:

  Hei Thor Eldor!

  Takk for kommentaren og spørsmålet ditt.
  Så flott at du skal holde kurs og lære bort dine kunnskaper til elevene på ungdomsskolen!
  Et forslag til oppgave er å skrive opp et konkret eller abstrakt tema på tavlen, og be dem gå ut og fotografere det. Dere kan jo late som om bildene skal brukes i en avis eller et blad og tenke at bildene skal illustrere f.eks: kjærlighet, lykke, glede, sorg, forelskelse, kultur, eller andre store temaer som er en utfordring å fotografere til. Ønsker dere lykke til! Skriv gjerne og fortell hvordan det gikk, og send med en link til bildene :)

 7. vilde:

  Hei!
  Jeg fikk et lumix GX1 av arven til faren min med 2 linser. Den ene linsa er megs o.i.s. 45-200 og den andre er 0.3/0.98ft (hva nå enn det er) også har jeg standar linsa som er på når det kjøpes. jeg kan veldig lite om kameraet og har ikke fått lov til å bruke det før, men vil veldig gjerne ha noen tips og litt hjelp! jeg vil lære å ta portrett-bilder og sports-bilder. De eneste bildene jeg har tatt med dette kameraet er prøve-bilder av katten min. hadde vært flott med svar!

 8. Hege:

  Hei

  Jeg må si du beskriver veldig bra, det liker jeg. :)
  Det er en ting jeg lurer litt på. Kanskje du kan gi meg et svar? :) Jeg er ganske så nybegynner når det gjelder å ta bilder med speilreflekskamera. Jeg gikk på et fotokurs for et års tid siden hvor jeg fikk lært litt om hvordan et speilreflekskamera fungerer. Det er fortsatt en del ting jeg lurer på enda… blant annet det med at jeg sliter litt med å for eksempel ta bilde innendørs. Jeg opplever det når jeg tar bilde inne, altså det kan være f. eks av en fruktskål på bordet jeg vil ta bilde av- at det bildet blir for mørkt. Da har pleid å bruke høy ISO. Det vet jeg ikke er bra, har lest det at men skal bruke lav ISO som overhode er mulig. Det skal liksom ikke gå over 200. Hvis man bruker høy ISO, vet jeg og at bildet blir kornete. Jeg vet ikke helt hvordan jeg kan få bildet til å se like bra ut som jeg ser det i mine øyne.
  Nå er det en ganske god stund siden jeg har tatt bilde med et sånt type kamera, så jeg har ikke øvd så veldig nå den siste tiden. Men planen min nå er å kjøpe meg et speilrefleks sånn at jeg kan få prøvd meg litt frem, finne ut.